Япония привлича природните бедствия (от земетресения през цунамита и изригване

...
Япония привлича природните бедствия (от земетресения през цунамита и изригване
Коментари Харесай

Защо дъждовете причиняват толкова жертви в Япония

Япония притегля естествените бедствия (от трусове през цунамита и изригване на вулкани до тайфуни) и като цяло е добре готова за тях. Защо тогава проливните дъждове, които се изляха в последната седмица, предизвикаха толкоз жертви? Ето някои от факторите, съдействали за най-тежкото сходно наводняване в страната от 1983 година насам, систематизирани от Франс прес.

Сезон на тайфуните с рекордни превалявания

Пороите започнаха, откакто ураган връхлетя Япония и даде началото на дъждовния сезон. В интервала от юли до октомври-ноември страната бива изумена от урагани приблизително шест пъти годишно. Въпреки взетите ограничения, като издигането на насипи за управление на покачващите се води, дъждовете годишно вземат жертви.
Тази година обаче падналите превалявания са невиждани: за 72 часа бяха регистрирани върхове в 118 пункта за наблюдения в 15 префектури.

Сложни географски дадености

Близо 70 % от територията на Япония се състои планини и хълмове. Много от къщите са ситуирани на стръмни скатове или в равнини, застрашени от наводнения, в резюме - в рискови зони. " Освен това геологията на страната е нееднородна заради тектоничните плочи и вулканични пластове, върху които се намира. Накратко - тя е мощно уязвима ", изясни Хироюки Охно от института " Сабо ", учещ свлачищата.
Правителството приведе в деяние дълготраен план, който планува пренасяне на хората от рисковите региони на по-сигурно място и наред с това не разрешава градежа на нови здания в евентуално най-опасните зони. Много хора обаче не престават да живеят на уязвими за бедствия места.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР