Японецът Нобухару Мацушита (MP Motorsport) спечели основното състезание от шестия

...
Японецът Нобухару Мацушита (MP Motorsport) спечели основното състезание от шестия
Коментари Харесай

Три коли за сигурност донесоха победата на японски ветеран във Формула 2 на Каталуния

Японецът Нобухару Мацушита (MP Motorsport) завоюва главното съревнование от шестия уикенд за сезон във Формула 2, който се организира на испанската писта „ Каталуния “. Мацушита, който е в своя общо пети сезон в шампионата, в това число и когато той бе прочут като GP2, бе 18-ти на стартовата решетка и избра тактика с дълъг първи стинт с твърдите сликове на Пирели.

SAFETY CAR (LAP 26/37)

Alesi has stopped on track and brings out the safety car

— Formula 2 (@FIA_F2)
Към средата на надпреварата не изглеждаше допустимо, Мацушита да се поздрави с триумфа, само че Джулиано Алези (HWA) и Шон Галеал (DAMS) имаха случай на десети завой в 25-та от общо 37 обиколки, като това наложи излизането на колата за сигурност в съвършения миг за водача на MP Motorsport. Той съумя да направи своя пит стоп за меките гуми по време на колата за сигурност, което го върна на трета позиция на пистата зад неговия съотечественик Юки Цунода (Carlin) и стартиралия първи Калъм Илот (UNI-Virtuosi), който избра да направи второ посещаване при своите механици зад автомобила за сигурност.

LAP 26/37

Race leader Ilott pits and is shuffled down to P3 under the safety car, but he's got fresh tyres
— Formula 2 (@FIA_F2)
При рестарта Цунода направи доста мощна отбрана в първите три обиколки, което вероятно разреши на Мацушита да нападна Илот от външната страна на четвъртия завой, като двамата бяха гума до гума в границите на идващите три завоя, само че японецът се поздрави с триумфа в този дуел. Това остави Илот лесна плячка за двамата руснаци Никита Мацепин (Hitech) и Роберт Шварцман (Prema), като Шварцман съумя да изпревари и двамата водачи пред себе си. В началото на идната обиколка Мацушита съумя да изпревари и Цунода за водачеството с помощта на системата DRS на дългата старт/финална права, а на трети завой това направи и Шварцман, с като двамата резервираха тези си позиции до финала.

LAP 30/37

!

Ilott and Matsushita battle wheel-to-wheel and it's the Japanese driver who steals P2!
— Formula 2 (@FIA_F2)
Секунди по-късно бе изкаран третият и финален автомобил за сигурност в днешното съревнование, откакто Рой Нисани (Trident) се озова в защитните заграждения от външната страна на трети завой.

SAFETY CAR (LAP 33/37)

Nissany is into the barriers but thankfully climbs out under his own power
— Formula 2 (@FIA_F2)
По време на този сейфти кара, надпреварата доближи и своя 60-минутен предел, само че комисарите въпреки всичко съумяха в точния момент да отстранят разваления болид на израелския водач от пистата, което разреши надпреварата да бъде рестартирано за една последна 35-та спортна обиколка. В нея, зад Цунода, който още веднъж направи съвършена отбрана при подновяването на надпреварата, стана цялостно безредие, в което Илот се смъкна до шеста позиция на финала. Пред него останаха Мацепин, Гуан-Ю Джоу (UNI-Virtuosi) и Цунода, които заеха местата от трето до пето. Руският водач обаче получи наказване, за това, че на съблюдава напътствията за безвредно връщане на пистата при излизане от лимитираният на втори завой, което го смъкна до 13-та позиция и изкачи Илот на пета.

LAP 37/37

HERE WE GO!

One final lap to decide it all!
— Formula 2 (@FIA_F2)
Шести през днешния ден приключи Мик Шумахер (Prema), който потегли пети и също заложи на дълъг първи стинт, само че направи своето прекъсване в бокса преди излизането на колата за сигурност и той не съумя да се възползва от нея. Седми и осми останаха Фелипе Другович (MP Motorsport) и Лука Гиото (Hitech), като двамата ще си поделят първите две места на стартовата решетка в утрешното спринтово съревнование.

Последните две позиции в зоната на точките през днешния ден заеха Дан Тиктъм (DAMS) и Луи Делетра (Charouz).

След днешния ден, водач в генералното класирането продължава да е Калъм Илот, който има актив от 120 пункта и води със 17 пред Роберт Шварцман. Трети с актив от 87 точки е Кристиан Лунгард (ART), който през днешния ден остана 11-ти.

Утрешната спринтова конкуренция започва в 12:10 часа българско време.
Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР