Ямбол. Близо 33 млн. лв. с ДДС ще се инвестират

...
Ямбол. Близо 33 млн. лв. с ДДС ще се инвестират
Коментари Харесай

Министър Петя Аврамова: Близо 33 млн. лв. ще се инвестират в подобряване на състоянието на водоснабдителната и канализационната мрежа в област Ямбол

Ямбол. Близо 33 млн. лева с Данък добавена стойност ще се влагат в възстановяване на положението на водоснабдителната и канализационната мрежа в област Ямбол. ВиК операторът към този момент кандидатства за финансиране на плана от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “.
Това заяви в Ямбол през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, оповестиха от пресцентъра на Министерството . В регионалния център тя взе участие в полемика на тематика районно развиване и европейска взаимност.
Инвестиционното предложение включва вложения в двете агломерации в региона с над 10 000 е.ж. – Ямбол и Елхово. При осъществяването на плана се планува да бъдат реконструирани външни довеждащи водопроводи и да се реконструира и разшири водопроводна мрежа с обща дължина 34,3 км. Над 8 км е дължината на канализационната мрежа, която ще се реконструира и разшири. Със средства от плана ще се надгради и Географска информационна система системата за потребностите на „ ВиК “ ЕООД, гр. Ямбол.
Над 27 млн. лева се влагат в региона по ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020 година С тях се финансират 14 плана, от които 11 за съвсем 21 млн. лева са на общини. Три са на Министерствата на образованието и науката и на опазването на здравето на стойност съвсем 6,5 млн. лева
По програмата към този момент са изпълнени 5 плана на община Елхово за енергийна успеваемост – актуализирани са районни полицейски ръководства, читалище „ Развитие 1893 година “, постройката на общинската администрация, Етнографско - археологически музей и 11 жилищни здания със 188 семейства. В община Ямбол е изпълнен план за енергийна успеваемост на Професионалната гимназия по земеделие „ Христо Ботев “ с потенциал 291 лица.
В Ямбол районният министър осведоми, че през тази година в района следва реализация на значими пътни планове. Около 1,8 млн. лева ще бъдат обезпечени за доизграждане на източния обходен път на Ямбол. Ще се пристъпи и към доизграждане на южния обход, за който към този момент са завършени процедурите по отчуждаване на парцели. Стойността на плана е за над 17 млн. лева, от които 12 млн. лева за строителството на ж.п. надлез и 5 млн. лева за създаване на пътната права.
Министър Аврамова акцентира, че за плана ще се търси финансиране за поетапно създаване. Предстои да стартира ремонт и на пътя Елхово – Скалица. Приоритетно ще се ремонтират 5 км от шосето, които са в най-лошо положение поради съществуване на свлачища и слягания. Поетапно ще се рехабилитират и сектори по 39 км трасе на пътя II-53 - Ямбол - Калчево - Челник - Тамарино - Средец. Министърът удостовери поддръжката си за строителството на четирилентов път сред Ямбол и Сливен и отделяне на икономическа зона към него. Тази година ще бъде предоставено прединвестиционно изследване. Очаква се планът да кандидатства за европейско финансиране в идващия програмен интервал.
„ Ще продължим да търсим опция за градивен разговор с всички превозвачи по отношение на тол системата, която ще проработи в тестови режим от 16 август, тъй като считаме, че тази промяна би трябвало да бъде въведена в България “, разяснява районният министър пред публицисти. По думите й 67% от българските жители поддържат въвеждането й, тъй като сега 2/3 от пътните такси за ремонт и пътно поддържане се събират от винетките за леки коли. Останалата 1/3 е от тежкотоварния трафик, който в действителност разрушава българските пътища. „ Над 90% от въпросите, които ми задават хората във всички обитаеми места, в които се срещам с тях, са за пътища. Всички желаеме да караме по хубави пътища. Ще не преставам да диря градивен разговор, тази промяна, колкото и сложна да е, да бъде доведена до край “, разяснява Аврамова. Според нея с тематиката е допустимо да се спекулира по чисто политически аргументи.
На този стадий е планувано единствено 50% от републиканската пътна мрежа, което е 10 800 км, да бъде включена в обсега на тол системата. Част от тях ще бъдат с нулева ставка, което значи, че няма да се събират пътни такси, тъй като секторите не са в положително експлоатационно положение. Останалите 10 хиляди км републикански пътища ще бъдат без тол такса, както и още 20 хиляди км общински пътища, за които не се изисква такава. „ Никой от превозвачите сега не може да даде точна информация за това какъв брой пари ще заплати при един курс на негов тежкотоварен автомобил през България, защото ние към момента не сме показали настоящата пътна карта с платени прави “, разяснява още Аврамова и добави, че всички сметки за един курс освен това състояние са неточни.
Тя заяви още, че на 2 април е направена техническа съгласуваност сред тол системата и системата на Агенция „ Митници “ и сега тече синхронизиране въз основата данни. Изгражда се и връзка със системата на Министерство на вътрешните работи, където условията за сигурност постановат по-сложни процедури, само че като техническо осъществяване и съгласуваност ще имаме подготвеност да въведем тол системата. Разчитаме на градивен разговор, в който да намерим най-вярното решение за България.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР