Яжте по-малко мазнини. Яжте по-малко захар. Хранете се 5 пъти

...
Яжте по-малко мазнини. Яжте по-малко захар. Хранете се 5 пъти
Коментари Харесай

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част първа

Яжте по-малко мазнини. Яжте по-малко захар. Хранете се 5 пъти дневно.  Яжте повече месести зеленчуци. Никога не пропускайте храненията. Яжте по малко и постоянно. Пийте минимум осем чаши вода дневно. Не пропускайте закуската. Пийте по-малко кофеин. Пийте по-малко алкохол. Яжте по-малко месо и млечни артикули. Яжте повече риба.

Свикнали сме да ни споделят по какъв начин, по кое време и какво би трябвало да ядем. Тези известия идват от доста разнообразни източници: национални особености, медии, реклама и даже етикети за храни и зърнени култури, както и плакати и листовки в лечебни заведения и кабинети на джипита. Британският учен-генетк Тим Спектор развенчева известни легенди за здравословното хранене в Daily Mail. Любопитно е.
Аз съм академик и доктор. И въпреки всичко през последните осем години бях шокиран от това, което открих и към момента разгадавам. Толкова доста от това, което гълтаме, когато става въпрос за препоръки по отношение на храната, не е подкрепено от науката, а някои от по този начин наречените препоръки са изрично неправилни.


Мит: Веганската диета ще ви направи здрави

Броят на веганите във Англия съвсем се утрои сред 2014 и 2019 година, като един от осем британци се дефинира като веган или вегетарианец. Междувременно една трета от английските консуматори имат дни без месо и постоянно купуват други възможности на растителна основа. Но в действителност ли веганската диета е толкоз здравословна, колкото се пробват да ни потвърдят?Много хора настояват, че се усещат по-добре и имат повече сила с диета на растителна основа. Започват да мислят по-внимателно какво ядат, да избират по-здравословни храни и да заобикалят инцидентни закуски.
Въпреки това, веганството не значи ястие на листа от маруля, безвкусно тофу и няколко сладки бобчета. В наши дни има веган мак сирене, кървящи бургери от цвекло и пържено пиле веган. Съществуват и версии на растителна основа на обичаните ни меса, сирена, десерти и сладоледи, натъпкани с химикали, захар и наситени мазнини. Независимо дали вашите салами са направени от прасе или соя, всички те са високо модифицирани и висококалорични, наситени с мазнини и сол. Веганската и вегетарианската храна се предлага на пазара като по-здравословна, а някои от продуктите съдържат до 40 изкуствени съставки.
Добре, че манията по растителни млека отлетя. Няма доказателства, че те са по-здравословни от кравето мляко. Много от тях са лишени от основни хранителни субстанции като калций, желязо и витамин В12, които се намират в млечните артикули и могат да съдържат несъразмерни равнища на химикали и добавки.
По-голямо терзание е увеличението на веганството измежду децата. Проучванията демонстрират, че децата вегани постоянно са по-дребни и в организмите им равнищата на хранителни субстанции като рибофлавин (витамин В2) и витамин В12 са ниски. В крайни случаи тези неналичия водят до сериозен риск за здравето.
Така че веганството единствено по себе си не е наложително здравословно. По-добре е хората да употребяват по-голямо многообразие от растения и фибри, само че освен това да не изключват дребни количества месо и млечни артикули. Не се чувствайте под напън да купувате други възможности на растителна основа, които постоянно са цялостни с добавки, захар и мазнини.


Мит: Ако прескочите закуската ще наддадете на тегло

„ Закуската изяждай самичък! “, „ Никога не пропускай закуската! “ Идеята, че яденето на закуска заран е ключът към повишението на силата и подобряването на концентрацията и настроението през целия ден, е мантра, вградена в множеството от нас от най-ранна възраст. Бетонирано е убеждението, че закуската по някакъв метод „ започва “ метаболизма или че пропускането й значи, че сте по-гладни по-късно денем и по този начин преяждате.
Въпреки неналичието на доказателства за тези изказвания, те са показани като научно подкрепени обстоятелства и залягат в държавни стратегии, медицински изследвания и мъдри препоръки от здравни организации - държавни и неправителствени. 
Систематичен обзор и разбор на изследванията за пропускане на закуска най-сетне бе оповестен в Британския медицински вестник през 2019 година Изводът: няма доказателства в поддръжка на изказванието, че пропускането на хранене ви кара да наддавате на тегло или неподходящо понижава скоростта на метаболизма ви неподвижен. 
Данните демонстрират тъкмо противоположното. Има доказателства, че гладуването за по-дълго от 12 часа може да понижи равнищата на инсулин и да помогне на някои хора да отслабнат. Тревогата, че пропускането на закуска може да докара до преяждане по-късно денем, е теоретично целесъобразно: хората, които пропущат закуската, ядат нормално повече на обяд и леко понижават физическата си интензивност. Метаболизмът на организма се инициира и от развой, прочут като диетична термогенеза, при която храната сама генерира малко топлота в организма, заради което постоянно се споделя, че закуската започва метаболизма. 
Но тези умели обезщетителни механизми, даже когато са взети в цялост, не са изцяло задоволителни, с цел да компенсират изгодите за отслабването, подбудено от пропуснатата закуска.
Ако се задълбочим - какъв брой многомилиардни промишлености, които се занимават с произвеждане на зърнени култури и артикули от тях, могат да изгубят в случай че повече хора стартират да прескачат закуската, е елементарно да се разбере за какво митовете за закуската са толкоз необятно публикувани и устойчиви.


Мит: Рибата постоянно е здравословен вид

Непрекъснато ни заливат известия, които ни споделят, че рибата е една от най-здравословните храни. Нискокалорична и високопротеинова храна, богата на омега-3 мастни киселини, което сякаш е положително за сърцето и мозъка. Но нашата фикс идея за риба е била манипулирана от фирмите за хранителни артикули и добавки, а промишлеността за добавки с рибено масло е на стойност 23 милиарда паунда.
Почти 20 на 100 от британците и 10 % от американците одобряват дневна добавка рибено масло, а Англия харчи 2,8 милиарда паунда годишно за риба. Но имам неприятни вести за почитателите на рибата: тя не е чак толкоз хубава, колкото се пробваха да ни накарат да повярваме, че е.Неотдавнашно клинично изпитване на 259 бременни дами и следенето им, както и на техните деца до седемгодишна възраст, открива, че добавките от рибено масло по време на бременността не са довели до развъждането на по-здрави деца.
Всъщност доказателствата за полезността на омега-3 добавките не съществуват.Здравните системи ни карат да мислим, че би трябвало да понижим приема на месо и вместо това да ядем две до три порции риба седмично, в случай че желаеме да понижим риска от болести. Това изказване е лишено от научни доказателства.
Въпреки че към този момент няма нищо, което да демонстрира, че рибата вреди на здравето ни, има красноречиви аргументи, които да ни накарат да се замислим дали тя е измежду най-здравосолвните вкусотии. Океаните не могат да насмогнат на нарасналото търсене, морските блага не поевтиняват. Рибният запас понижава, а това е неприятна вест както за околната среда, по този начин и за нашето здраве, тъй като всеки знае с какво е наблъскана отгежданата промишлено риба в рибарниците...Да, да, с изключение на съмнителната храна за рибите, там господстват и антибиотиците в големи количества. Както и водороден прекис...
А знаехте ли, че има една дребна животинка, която обожава да хапва сьомга, както е опакована и приготвена вие да я купите? Морската въшка. Морските въшки убиват една пета от сьомгата за обмен и това коства на промишлеността над 1 милиард английски лири годишно.
Изобщо няма да се стопираме на заплахите, които идат от тежките метали, като олово и живак, които са се натрупали в рибата. Нито пък за опцията морските блага да бъдат нечисти с микропластика.Продължавайте да се наслаждавате на рибата, само че плащайте повече за по-качествени, устойчиви типове - и не очаквайте това да ви избави живота.
(Следва продължение)
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР