Ягодата, известна и с латинското си наименование Fragaria ananassa, произхожда

...
Ягодата, известна и с латинското си наименование Fragaria ananassa, произхожда
Коментари Харесай

Ягоди: Хранителни факти и ползи за здравето

Ягодата, известна и с латинското си название Fragaria ananassa, произлиза от Европа през 18 век. Това е хибрид на два типа диви ягоди от Северна Америка и Чили.

Ягодите са яркочервени и имат сочна текстура, присъщ мирис и сладостен усет. Те са отличен източник на витамин С и манган, а също по този начин съдържат обилни количества фолиева киселина (В9) и калий.

Ягодите са доста богати на антиоксиданти и растителни съединения и могат да имат изгоди за здравето на сърцето и кръвната захар.

Обикновено те се употребяват сурови и свежи, само че могат да се употребяват и в разнообразни конфитюри, желета, десерти и ароматизанти за храни.

Хранителна информация за ягодите

Ягодите са формирани главно от вода (91%) и въглехидрати (7.7%). Те съдържат единствено дребни количества мазнини (0.3%) и белтъчини (0.7%). Една чаша цяла ягоди (150 г) съдържа по-малко от 50 калории.

 Консуамация на ягоди

Пресни ягоди са доста богати на водно наличие, тъй че общото им наличие на въглехидрати е доста ниско (по-малко от 12 грама на чаша).

Повечето въглехидрати в тях идват от елементарни захари като глюкоза, фруктоза и захароза, само че те също съдържат известно количество фибри.

Нетното смилаемо наличие на въглехидрати е по-малко от 6 грама на всеки 100 грама ягоди.

Ягодите имат оценка на гликемичния показател от 40, което е релативно ниско.

Това значи, че потреблението на ягоди не би трябвало да води до огромни скокове в равнищата на кръвната захар и се смятат за безвредни храни за диабетици.

Растителните нишки, съдържащи се в ягодите, са значими за храненето на потребните бактерии в червата и за възстановяване на храносмилането. Те са потребни и за намаляване и могат да оказват помощ за попречване на доста болести.

Антоцианинът в ягодите е виновен за техния червен цвят. Ягодите съдържат и елагова киселина. Тя е във високи количества в този апетитен плод. Елаговата киселина е полифенолов антиоксидант, който може да има доста изгоди за здравето.

Повече от 25 разнообразни антоцианини са открити в ягоди. Най-голям % се пада на Пеларгонидин. Антоцианините са виновни за ярките цветове на плодовете и цветята. Обикновено те се концентрират в кората на плодове, само че ягодите също изобилстват от тези потребни съединения.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР