Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) е една от най-модерните и високо информативни

...
Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) е една от най-модерните и високо информативни
Коментари Харесай

Какво представлява ЯМР и в какви случаи се използва?

Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) е една от най-модерните и високо информативни технологии в образната диагностика и в медицината като цяло. Изследването е познато и се назовава още магнитно-резонансна томография (МРТ) и е извършено за първи път пробно през 1977 година.

Използва се за диагностична оценка на структурата и функционалностите на мозъка, гръбначния дирек, вътрешните органи, кръвоносните съдове, мускулите, ставите, меките тъкани, сърдечно-съдовата система. За проучването на избрани органи се изисква въвеждане на контрастно вещество, което се слага венозно. Визуализацията от проучвания орган, тъкан, конструкция се получава посредством мощно магнитно поле.

Не се употребяват йонизиращи лъчения, няма радиация, няма лъчево натоварване, както е при рентгена и компютърния томограф. Апаратът работи посредством радиовълни, които пораждат в хомогенно магнитно поле и се насочват към изследваната област. Когато те се срещат с тялото, се получава сигнал и специфични приемници го улавят. Образите са дву- и триизмерни и се „ сглобяват “ от голям брой срезове, които се обработват от компютър и се проучват от лекаря на екран.

Те са извънредно детайлни, което е предимство на метода изключително в региона на неврологията и неврохирургията. Получава се информация и за анатомията, и за огромна част от функционалностите на изследваната част от тялото. Образите се съхраняват като файл и могат да се преглеждат на екран, да се записват на филм, да се копират на електронен притежател.
Как протича проучването?
Обичайно проучването продължава сред 15 и 45 минути, само че в обособени случаи може да продължи и по-дълго. Пациентът лежи на специфична софа, която се плъзга постепенно в магнитната част на апарата под формата на тръба – най-често по тил и с главата напред. Пациентът би трябвало да остане имобилен до края на процедурата. През цялото време пациентът има връзка и е в връзка с лаборанта, който организира проучването, и получава от него информация и указания по уредба.

Изследването е безвредно и безболезнено, по време на сканирането в апарата се чуват “бръмчене ” или други шумове, само че за множеството хора процедурата не е обвързвана с неприятни чувства и изпитването на какъвто и да било дискомфорт. Изключение обаче са хората, страдащи от клаустрофобия, които се нуждаят от предварителна подготовка и уточнения във връзка с проучването, с цел да се стигне до сполучливо осъществяване и при тях.
В кои случаи е уместно да се употребява?
Магнитно-резонансната томография е извънредно осведомителен диагностичен способ при дегенеративни, съдови, туморни болести, вродени болести, контузии, мозъчно-съдови произшествия и др, изясняват експертите от. Прилага се за диагностика на мускулно-скелетна система, стомашно-чревна система, мозъчни тумори, инсулти – исхемични и хеморагични, различен вид мозъчни кръвоизливи, контузии на гръбначния мозък и периферните нерви, патологични промени на гръбнака и ставите, при множествена склероза, миастения гравис, епилепсия, болест на Алцхаймер.

Ядрено-магнитния резонанс се употребява за оценка на болесттите на черния дроб, панкреаса и далака, на възпалителни болести и при тумори на червата. При болесттите на ректума и най-много при рака на ректума ядрено-магнитния резонанс е златен стандарт за диагностика и следене. Този вид диагностика има непокътнато място и при болесттите на простатната жлеза и женските полови органи, защото разграничава ясно туморите от другите болести.

Технологията се употребява също по този начин и за оценка на кръвоносните съдове, наречена магнитно-резонансна ангиография. В избрани случаи освен това проучване може да се наложи използването на контрастно вещество. Прави се 3D визуализация на артериите, с цел да се видят стеснения или разширения на техните стени. Така се прави диагностика на артериите на шията и мозъка, на аортата в нейния гръден и коремен дял, на бъбречните артерии и тези на краката. 
Какво се изисква от пациента преди проучването?
Преди да се организира процедурата пациентът е добре да зададе всички въпроси, които има във връзка с проучването и неговото протичане, и да получи цялата му нужна информация от страна на лаборанта, който ще му даде и скъпи упътвания. Подписва се и осведомено единодушие. Задължително е пациентът да смъкна от себе си и при осъществяване на проучването да е без всевъзможни железни предмети по себе си: очила, ключове, бижута, часовник, монети, банкови карти, телефон, преносими зъбни протези и други Препоръчително е да носи по-удобни и удобни облекла, които елементарно и бързо да може да съблече и облече.
Противопоказания за проучване с ядрено-магнитен резонанс
Стандартните апарати за магнитно-резонансна томография не могат да се употребяват при пациенти с пейсмейкъри, вътрешни кохлеарни импланти, вградени невростимулатори, стоманени хирургични клипсове и скоби, клипсове, сложени на мозъчна аневризма, железно непознато тяло в окото или в тялото други Причината е, че апаратът работи със мощно магнитно поле, което може да притегли железни предмети и да попречва функционалността на електронните устройства. При допустима или открита бременност дамите не трябва да се изследват с ядрено-магнитен резонанс в първия триместър от бременността.   
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР