Ядрените заплахи на Путин целят да разтревожат обикновените хора на

...
Ядрените заплахи на Путин целят да разтревожат обикновените хора на
Коментари Харесай

Ако се използва тактическо ядрено оръжие, то ще е над Киев или Западна Украйна


Ядрените закани на Путин целят да разтревожат елементарните хора на Запад, само че и да накарат техните държавни управления да се запитат: какво сме подготвени да рискуваме за украинска победа над Русия? Анализ на политолога Г. Мангот.

Руската стратегическа нуклеарна ракета " Топол-М "

Путин заплашва да употребява нуклеарно оръжие още от началото на войната, само че през последните дни още повече натъртва на тази опасност. Разочароващият за Русия ход на войната ли промени същността на опасността?

Герхард Мангот: Възпиращ резултат, на какъвто се надяваше най-малко първоначално, с цел да не се намесва Западът в спора, нямаше. Сега Русия е във фаза на непрекъснати военни провали, отстъпва и наподобява надали е в положение да се опълчи на настъпващите украински елементи. Ето за какво -  когато в Русия даже елитът все повече мисли за вероятността тази война да бъде изгубена.

Към кого в действителност са ориентирани настоящите закани на Путин?

Г. Мангот: В момента тези нуклеарни закани са стимулирани от желанието да бъдат разтревожени хората на Запад - за да отслабне подкрепата, изключително за доставките на оръжие за Украйна. Но те целят и да накарат държавните управления на западните страни да осъзнаят риска от ескалация, с цел да си зададат въпроса: какво сме подготвени да рискуваме за украинска победа над Русия?
Редакцията предлага
Ако бъдат употребявани нуклеарни оръжия, къде би се случило това?

Г. Мангот:, който ратифицира. Това би била детонация или на полигон на съветска територия като Камчатка, или в Черно море, или във въздуха над Черно море, с цел да се даде още по-ясен сигнал на Украйна и Запада: преустановяване на военните дейности в този момент или ще се стигне до всеобщо потребление на нуклеарни оръжия.

. Но не на фронтовата линия, тъй като това би заплашило и съветските войски и не би осигурило ясно военно преимущество, а по-скоро в западната част на Украйна или над Киев. Но към този момент това са единствено догатки.

Принципът на въздържане е обвързван със знанието, че всяко потребление на нуклеарно оръжие в последна сметка води до взаимно заличаване. Загърбен ли е към този момент този принцип?

Г. Мангот: Да, тъй като Западът дава знак, че няма да разреши Русия да го изнудва с нуклеарни оръжия, няма да се откаже от уговорката си към Украйна под формата на оръжейни доставки и няма да се опита да повлияе на украинското държавно управление да се съгласи на договаряния за преустановяване на огъня. Възпирането е нарушено. За първи път след Кубинската рецесия от 1962-а година преднамереното потребление на нуклеарни оръжия е действителна опасност.

Путин сподели и, че прецедентът е основан отдавна от Съединени американски щати в Хирошима и Нагасаки.

Г. Мангот: Това е доста значима част от речта му от 30-и септември. В нея Путин разкритикува потреблението на нуклеарни оръжия от Съединени американски щати в края на Втората международна война и по този начин в действителност индиректно се афишира против потреблението на нуклеарни оръжия по време на война. Но това е оптимистичната интерпретация на речта. Песимистичното пояснение се отнася до изречението, че Съединени американски щати са основали казус. За казус се приказва единствено в случай че някой желае да подражава на такова държание, т.е. да употребява нуклеарно оръжие.

Рисковете за Путин са големи - във вътрешен проект политическият хайлайф се съпротивява против сходна ескалация, а в интернационален проект, несъмнено, реакцията на Запада със наказания или стандартни офанзиви и световната изолираност на Русия след потреблението на такова оръжие. Възможно е косвените поддръжници на Русия - Китай и Индия, само че и доста други страни от района на Африка, арабските страни, Латинска Америка и Югоизточна Азия, да осъдят ясно това деяние.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР