Ядрената енергия е като демокрацията - нищо по-добро не е

...
Ядрената енергия е като демокрацията - нищо по-добро не е
Коментари Харесай

Проф. Ат. Семов: Ядрената енергия е като демокрацията - по-добро не е измислено

" Ядрената сила е като демокрацията - нищо по-добро не е измислено ". Това сподели пред БНР конституционният арбитър и професор по европейско право Атанас Семов, създател и юридически секретар на Гражданския комитет за отбрана на АЕЦ " Козлодуй " (2005-2007 г.), от 2012 до 2018 година е вицепрезидент на Световния съвет на нуклеарните служащи и специалисти.

Той акцентира, че в никакъв случай и на никое място по света не е имало отвод от нуклеарната енергетика :

" Страхът от нуклеарната енергетика е огромен , само че в това време почтените зелени мозъци признават ясно, че тя е единствената екологична енергетика. Тя е единствената, която, до момента в който работи обикновено, не основава никакви отрицателни последствия за околната среда. Беше неизбежно човечеството и Европейски Съюз да понижи говоренето против нуклеарната енергетика и да я поддържа ".

След " Фукушима " човечеството е направило още една крачка напред, акцентира той и добави:

" Ядрената енергетика е област с извънредно детайлна, строга и строго спазвана правна и техническа наредба ".

По думите на проф. Семов в този момент и в идващите няколко десетилетия нуклеарната енергетика е безусловно безалтернативна като най-сигурен снабдител на сила , което не пречи да се развиват ВЕИ.

На въпрос дали има потребност от нови нуклеарни мощности страната ни, той разяснява, че в България два консенсуса са несъмнени - за развиване на нуклеарната енергетика и за трагичните загуби, които претърпя страната от затварянето на дребните реактори на АЕЦ " Козлодуй " :

" България щеше доста по-леко да мине през европейската ценова рецесия сега, в случай че дребните реактори - 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ " Козлодуй " работеха. И второ - по плановете, по които стартира да се построява АЕЦ " Белене ", в интервала 2010-2012 година нейните два реактора трябваше да са проработили. Днес България можеше да има 6 работещи нуклеарни реактора. Със затварянето на дребните реактори и без построяването на заместващи мощности страната ни загуби доста - над 20 милиарда лв. ".

Професорът акцентира изрично, че  3-ти и 4-ти блок на АЕЦ " Козлодуй " са били затворени не тъй като в тях има проблем, а тъй като българската политическа класа не е съумяла да ги отбрани :

" Те бяха употребявани, с цел да се нанесе удар върху руската технология.... Натиск за това имаше на равнище Европейска комисия. Комисарят Гюнтер Ферхойген принуди българския външен министър тогава да подпише един документ, който не поражда никакви правни последствия ".

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Атанас Семов в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР