Ядрен меморандум за разбирателство, който се очаква да доведе диверсификацията

...
Ядрен меморандум за разбирателство, който се очаква да доведе диверсификацията
Коментари Харесай

Ядрен меморандум със САЩ ще разнообразява енергетиката ни

Ядрен меморандум за съгласие, който се чака да докара диверсификацията на енергетиката ни, подписаха в петък българският енергиен министър Теменужка Петкова и помощник-държавният секретар в Бюрото по интернационална сигурност и неразпространение към Държавния департамент на Съединени американски щати Кристофър Форд. Това стана в резиденция " Бояна " под погледа на премиера Бойко Борисов и във виртуалното наличие на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо.

Според Петкова подписаният меморандум ще даде нов подтик и добра база за бъдещото енергийно съдействие сред двете страни.

" Документът ще способства и за осъществяване на нашия главен приоритет за реализиране на диверсификация на енергийните източници. Ядрената енергетика е от стратегическо значение за нас, защото подсигурява енергийната сигурност и ще способства за реализиране на задачите за понижаване на въглеродните излъчвания ", съобщи енергийният министър, представена от държавната пресслужба.

" Ние сме мощни сътрудници и съдружници и разпростирам съдействие за нашата сигурност и за положителното на Алианса. Подписваме документ с приказен сътрудник като България4, добавя Форд. Според него партньорството сред двете страни " е стратегическо и от огромно значение за голям брой области, в това число националната, енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните източници ". Той оценил високо всички старания на България за диверсификация на доставките.

Споразумението е било препоръчано от Съединени американски щати през юни 2020 година, само че и България има интерес към нови сигурни нуклеарни енергийни технологии за цивилен цели, развивани от Съединени американски щати, показват от Министерския съвет.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР