Ядете, за да живеете, или живеете, за да ядете? Връзката

...
Ядете, за да живеете, или живеете, за да ядете? Връзката
Коментари Харесай

Кои са начините, по които се храним през живота си и как да предотвратим затлъстяването

Ядете, с цел да живеете, или живеете, с цел да ядете? Връзката ни с храната нормално е комплицирана и е повлияна от цената й, достъпността й и от въздействието на външни фактори. Но има едно нещо, което всички споделяме - желанието да се храним.

Гладът е методът на тялото да ни заяви, че се нуждае от храна, само че той е единствено част от това, което образува апетита. В последна сметка постоянно се случва да ядем, без да сме гладни, или да сме гладни и да пропуснем хранене. Хранителните привички се въздействат от аромати, звуци, реклама и са измежду главните аргументи за свръх консумация.

Освен това апетитът не е константна големина и се трансформира с възрастта. Можем условно да разделим методите, по които се храним през живота си, на седем съществени стадия. Така можем да предотвратим затлъстяването - един от основните здравословни проблеми, идващи с преяждането.

Първите 10 - от 0 до 10-годишна възраст

В ранното детство тялото минава през бърз напредък, а питателните привички могат да се пренесат и в зрелост, водейки до това дебелото дете да се трансформира в пълен възрастен човек.

Капризност или боязън от някои храни води и до усложнения за родителите, когато стане въпрос за хранене на детето. Прилагането на тактика за непрекъснато опитване на дадени храни и изследването им с положителен метод може да помогне на децата да възприемат непознати, само че значими артикули - като зеленчуците, да вземем за пример.

Децата би трябвало да се научат и на надзор, изключително щом става въпрос за размера на порциите.

Натискът да си " опразниш чинията " води до некадърност за надзор на апетита и следване на личното чувство за апетит и задоволеност. В това отношение има възходящи апели и за надзор на рекламите на нездравословна храна като такова предложение беше стартирано през октомври предходната година и в България.
Рекламите на храни завишават потреблението, а това води до зачестяване на случаите на деца с наднормено тегло.

Вторите 10 - от 10 до 20 години

В тийнейджърските години повишаването на апетита, дължащо се на хормоните, е знак за наближаващия пубертет. Как младежът се отнася към храната ще оформи метода му на хранене в по-късните години.

Това значи, че решенията, които подрастващите взимат за своята диета, са неразривно свързани със здравето им в бъдещето, както и това на поколението, което вероятно ще основат. За страдание, без насоки младежите могат да си основат нездравословни хранителни привички.
Младите дами са по-склонни да страдат от хранителна непълнота поради репродуктивните си функционалности. Тийнейджърките, които забременяват, са изложени на още по-голям риск, поради обстоятелството, че техните тела също към момента търпят физическо развиване.

От 20 до 30-годишна възраст

Начинът на живот на младите зрели хора се трансформира поради приемането в университет, брака, живота с сътрудник и раждането на деца. Всичко това може да докара до струпване на килограми, а един път насъбрани, мазнините могат да се окажат сложни за събаряне.

Тялото изпраща мощни сигнали за потребност от храна, когато консумираме по-малко от нужното, само че знаците, че преяждаме, са надалеч по-слаби и водят до прекалено ястие. Много психически и физиологически фактори вършат поддържането на уравновесен метод на хранене мъчно в течение на времето.
Различните храни изпращат разнообразни сигнали към мозъка. Лесно е да изядеш цяла кутия със сладолед, тъй като мазнините в него не изпращат сигнали към мозъка да спрем да ядем. От друга страна продуктите с повече протеини, вода и фибри ни карат да се усещаме сити за по-дълго време.

Четвърто десетилетие - от 30 до 40 години

Животът на работещ възрастен носи и други провокации, с изключение на къркорещия корем. Той се въздейства и от напрежението, който трансформира питателните привички на над 80% от хората. Вследствие една част от засегнатите стартират да преяждат, а другата губят вкус.

Различните способи, по които апетитът се оправя със напрежението, са забавни. Много учени да вземем за пример към момента отхвърлят съществуването на " пристрастяване към храната ". Започва да се появява и предизвикването да структурираме навиците си по отношение на средата - да ограничим нещата от вендинг машините, да се стремим към здравословно хранене даже и в офиса, да не разрешаваме стресови обстановки да ни подтикват към апетит или преяждане.

От 40 до 50-годишна възраст

Думата " диета " идва от древногръцкото diaita, което значи " метод на живот ". Хората са създания на навика, по тази причина постоянно отхвърлят да трансформират желанията си, даже и да е за положително. Искаме да ядем каквото преценим, само че и да имаме крепко тяло и разум.

Диетата е главен съставен елемент в здравето. Световната здравна организация подрежда неприятния метод на хранене до нездравословни привички като тютюнопушенето и алкохолизма. Точно на възраст сред 40 и 50 години човек би трябвало да промени диетата си съгласно здравословното си положение. Симптоми като високо кръвно налягане и равнища на холестерол са задоволително показателни.

Шесто десетилетие - сред 50 и 60 години

След навършване на 50 години тялото стартира фрапантно да губи мускулна маса - сред 0,5 и 1% на година. Състоянието е известно като саркопения и намалява физическата интензивност. При дамите за него спомага менопаузата, а в общ проект и потреблението на по-малко протеини.

Здравословната диета и спортът са значими за понижаване резултатите от стареенето. Хората на междинна възраст имат потребност от разнообразна храна, богата на протеини. В листата попадат месото, рибата и особено създадените протеинови барчета.

Между 60 и 70-годишна възраст и нататък

Сериозно предизвикателство е да се поддържа първокласен метод на живот след шестото десетилетие. В противоположен случай все по-нарастващата дълготрайност на живота ще докара до общество от заболели възрастни. Адекватната диета е значима и тъй като с придвижване на възрастта апетитът и
чувството за апетит понижават.

Храната е обществено прекарване, тъй че загубата на непосредствен човек също може да се отрази на удоволствието от храненето. Към това могат да се прибавят проблеми със зъбите и челюстта, понижено подушване и чувство за усет и други.

Затова би трябвало да си подсещаме, че храната не е единствено гориво за тялото. Всеки може да бъде специалист в храненето - въпреки всичко ядем всеки ден. Затова на всяка опция за хранене би трябвало да се гледа и като на източник на наслаждение и като на път към здравето и дълголетието.

Източник: webcafe.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР