Яденето на грозде е полезно за очите на възрастни хора,

...
Яденето на грозде е полезно за очите на възрастни хора,
Коментари Харесай

Откриха уникален здравен ефект от яденето на грозде

Яденето на грозде е потребно за очите на възрастни хора, сочат данни от ново изследване на експерти от Сингапур, представено от електронното издание Юрикалърт.

Те вършат заключенията си въз основата на получени резултати, откакто доброволци следено ядат този плод в продължение на 16 седмици.
-->
Проучването, оповестено в научното списание " Фуд енд фънкшън ", преглежда въздействието, което постоянната консумация на грозде има при натрупването на пигмент в макулата, както и отражението върху други биомаркери, свързани със здравето на очите.

Това е първото сходно проучване, а констатациите удостоверяват резултатите от по-ранни предварителни разбори, съгласно които използването на плода има удобно влияние върху ретината.

Доказано е, че при застаряващите хора има по-голям риск от очни болести и проблеми със зрението. Основните рискови фактори за това са оксидативен стрес и високи равнища на така наречен крайни артикули на напредналото гликиране (AGEs) - нездравословни съединения, формирани при комбинацията на протеини или мазнини със захари в кръвта.  Те могат да допринесат за много от очните болести, като повреждат съдовите съставни елементи на ретината, нарушават на клетъчната функционалност и предизвикват на оксидативен стрес.

Антиоксиданти в питателните артикули обаче могат да понижат напрежението и да подтиснат за образуването на тези съединения. Това ще  окаже удобен резултат върху ретината, като да вземем за пример усъвършенства плътността на макулния пигмент. Гроздето е натурален източник на антиоксиданти и други полифеноли.

В сингапурското изследване 34 доброволци употребяват грозде (количество, равняващо се на чаша и половина плод на ден) или плацебо в продължение на 16 седмици.  При доброволците, получили плода, се следи доста нарастване на плътността на макулния пигмент и на общото наличие на феноли спрямо участниците, които одобряват плацебо.  При тези, които не са консумирали грозде, е следено доста нарастване на нездравословните AGEs.

" Нашето изследване е първото, което демонстрира, че потреблението на грозде въздейства удобно върху здравето на човешките очи. Това е доста вълнуващо, изключително при застаряващото население ", споделя доктор Цзюн Ким, водещ създател на проучването.  " Гроздето е наличен плод, за който изследванията демонстрират, че удобно влияние може да има и при консумация на единствено чаша и половина дневно ", отбелязва експертът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР