www.dnevnik.bgБалансът в Европа се променя заедно с населението й. Цялостната

...
www.dnevnik.bgБалансът в Европа се променя заедно с населението й. Цялостната
Коментари Харесай

Монд: Европа остарява и се топи! Надеждата е само в имигрантите

www.dnevnik.bg

Балансът в Европа се трансформира дружно с популацията й. Цялостната демографска наклонност е отрицателна, а в някои страни остават единствено възрастните хора, до момента в който младите емигрират в търсене на работа и вяра, написа " Монд ".

Европейското население не е отбелязвало растеж от 1993 година и се чака постепенно да продължи да понижава през идващите няколко години. Това към този момент се случва в множеството страни на континента. Статистиката за брак, раждаемост и смъртност ясно отразява актуалната история – огромната смяна стартира през 1989 година с рухването на Берлинската стена, което се трансформира в знак на европейското обединяване, само че означи и появяването на нови разделения, изключително в разпределението на работата и благосъстоянието. В Централна и Източна Европа това докара до демографски срив, по-голям от провокирания от Първата международна война в Западна Европа.

През последните 30 години се появиха три релативно добре дефинирани групи.

В северозападната група (северните страни, Англия, Белгия, Холандия, Люксембург, Швейцария и Франция) броят на ражданията към момента надвишава този на смъртните случаи.

Броят на напускащите тези страни е по-нисък от този на идващите и популацията се е нараснало с най-малко 10% от 1989 година

Въпреки че раждаемостта в тези страни е над междинната за Европа, те няма да съумеят да избегнат застаряването на популацията поради голямото потомство на " бейби взрива " (родени през 1945-65 година) и увеличението на продължителността на живота.

В Германия, Австрия и южните европейски страни прирастът на популацията е нулев или даже негативен, само че това се компенсира от позитивна миграция.

Германия съумя да избегне обезлюдяването, като притегли задгранични служащи и от 1987 година са пристигнали 10 милиона души.

Раждаемостта в Испания, Португалия и Гърция стартира да спада при започване на 80-те години, което бе последвано от растеж в броя на имигрантите през 90-те, като Испания притегли шест милиона души повече, в сравнение с загуби.

" Най-лошото нещо на комунизма е краят му "

В третата група са страните от Централна и Източна Европа като се изключи Русия, която има свои лични характерности.

В тази група се следят негативен натурален приръст и негативна миграция.

Според една локална смешка " най-лошото нещо на комунизма е краят му ".

За 30 години Румъния загуби 3.2 милиона, или 14% от популацията си от 1987 година

Отливът е още по-голям в други страни от района: 16.9% в Молдова, 18% в Украйна, 19.9% в Босна, 20.8% в България и Литва и 25.3% в Латвия.

Централна и Източна Европа се разграничават от останалата част на континента, тъй като изживяват всеобщо бягство, постоянно на най-добре образованите и предприемчиви младежи.

Заплатите там нормално са към една трета от това, което може да се печели зад граница.

Словения е по-близо до втората група в демографско отношение и е неповторима, тъй като отхвърли " шоковата терапия " и възприе по-постепенен метод към установяването на свободна пазарна стопанска система.

Това важи частично за Чехия, която през 1992 година постави завършек на политиките за ограничение на заплатите, диктувани от западни специалисти, и стартира да построява постоянна основа от дребни и междинни предприятия.

В някои балкански страни (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония и Черна гора) се следи позитивен натурален приръст, комбиниран със мощно отрицателна миграция (-37.6% от албанското население).

На фона на раждаемостта, която е по-ниска от междинната за Европа, тези страни скоро може да се причислят към третата група.

По-добър баланс

Всички европейски страни ще се изправят пред провокациите, свързани със застаряващото население, в това число неналичието на работна ръка и високия дял пенсионери.

Но обстановката в трите групи е доста друга. Такива са и решенията им. Средностатистическият жител на Люксембург е съгласно Световната банка в 30 пъти по-добро финансово положение от този в Молдова.

Намирането на по-добър баланс сред поколенията ще значи занемаряване на обичайните хрумвания за фамилията и мястото на дамата в обществото.

Държавите с най-висока раждаемост (в северозападната група) са също и тези, където броят на ражданията без брак е най-голям, а дамите са най-активни в икономическо и обществено отношение.

Както отбелязва демографът Ален Моние, скандинавските страни са приели серия от ограничения, които разрешават на дамите с деца да работят отвън дома си и обезпечават забележителна обществена отбрана.

Стагнация на раждаемостта се следи там, където мъжете не правят своя дял от работата вкъщи, изключително в Южна Европа.

***
Източник: www.dnevnik.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР