WhatsApp споделяше контакти и телефонни номера с Facebook в продължение

...
WhatsApp споделяше контакти и телефонни номера с Facebook в продължение
Коментари Харесай

Скандалът расте! Години WhatsApp споделя данни

WhatsApp споделяше контакти и телефонни номера с Фейсбук в продължение на години, а в този момент единствено официализира този развой. Това съобщи в софтуерното предаване “Update ” в ефира на Bloomberg TV Bulgaria основният изпълнителен шеф на Rakuten Viber Джамел Агауа, представен от Инвестор.бг.

 „ През последните четири години видяхме толкоз доста истории, толкоз доста кавги, толкоз доста обстановки с компании, които взимат данни от потребителите без тяхното единодушие, и въобще неща, които не би трябвало да съществуват “, разяснява Агауа. Според него обаче се следи наклонност към смяна и хората са все по-наясно с рисковете.

Решението на Фейсбук да направи шерването на данни сред WhatsApp и Фейсбук той дефинира като превъзходен ход по осветляване на процеси, за които се приказва от години.

„ Забавното за тези нови правила е, че това е официализиране на неща, които те вършат от дълго време. WhatsApp споделяше контакти и телефонни номера с Фейсбук в продължение на доста години. Фейсбук закупи тази компания за 19 милиарда $, a WhatsApp в никакъв случай не е генерирала доходи. Живеем в свят, в който хората не влагат 19 милиарда $ за нищо. Това не е нещо, което се случва просто по този начин “, безапелационен е той.

Само дни след изявлението WhatsApp разгласи, че въпреки всичко ще приложи своята противоречива политика за поверителността на персоналните данни, откакто по-рано замрази процеса поради напън от страна на управляващите в редица точки на света.

Всичко това се случва в миг, в който опазването на потребителската информация се трансформира във все по-голям проблем за информационните компании по света. Това, както и разпространяването на дезинформация в другите онлайн платформи попада от ден на ден във фокуса на регулаторите.

В този подтекст и по отношение на ходовете на Viber след началото на пандемията, Джамел Агауа разяснява: „ Второто предизвикателство беше да се уверим, че в платформата ни не се популяризира никаква дезинформация. Това е обществена отговорност. Видяхме го незабавно. Представете си, че хората стартират да популяризират дезинформация за Covid, за пандемията, за обстановката. Имаше толкоз доста на всички места. Затова взехме решение да сме доста прецизни във опциите за търсенето на информация във Viber и да си партнираме с доста организации. Световната здравна организация е измежду тях “.

През 2020 година Фейсбук пък беше една от фирмите, чиито платформи бяха мощно подложени на критика поради несправянето си с подправена информация за Covid-19.

Агауа разяснява и друга услуга по отношение на проблемите с модерацията на наличието – Telegram.

“Видяхме какъв тип неща се основават във Фейсбук и в Telegram, когато позволиш на хората да го създадат без никаква модерация. Telegram няма никаква политика за модерация. Те не харчат и един $ за модерация на наличието в тяхната платформа ”, разгласи той.

Отвъд тематиката за сигурността на данните и обществената отговорност на Viber, Агауа напомни и какъв брой значим е българският пазар за компанията му, защото 90% от потребителите на смарт телефони у нас употребяват Viber. Благодарение на това българският пазар остава значим за организацията от позиция на тестването на нововъведения и нови функционалности, добави изпълнителният шеф.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР