Warner Bros., Time Warner Entertainment, AOL Time Warner, Time Warner,

...
Коментари Харесай

Когато Хари Потър се обедини с Eurosport

Warner Bros., Time Warner Entertainment, AOL Time Warner, Time Warner, WarnerMedia... Една от най-големите медийни групи в света през годините е предходна през толкоз доста превъплъщения и сливания, че някои от ветераните чиновници в нея към този момент единствено се смеят при всяка последваща договорка. Последната (засега) e препоръчаното обединение на отделената от притежателя си - щатския телеком колос AT&T, WarnerMedia с Discovery. Така ще се сътвори нов медиен колос, който ще изостава по доходи само от Disney.

Чрез обединяването компанията - майка на CNN, HBO и холивудското студио Warner Bros., с кино поредици като " Батман " и " Хари Потър " ще се слее с Discovery, притежаваща активи като Animal Planet, Discovery Channel, Еurosport, Food Network и други. Според изискванията на договорката AT&T ще получи 43 милиарда $, а акционерите й ще държат 71% от новата компания, до момента в който тези на Discovery - останалите 29%. Тя ще бъде ръководена от президента и основен изпълнителен шеф на Discovery Дейвид Заслав, който е и един от " мозъците " зад сливането.

Основната цел на транзакцията, която следва да бъде утвърдена от регулаторите, е основаването на голям стрийминг колос, който да може да се конкурира с водачите в бранша през идващите години. В момента платените услуги HBO и HBO Max на WarnerMedia имат към 64 млн. клиенти в целия свят и държат редица филми и сериали като " Игра на тронове ", " Приятели " и доста други. Пуснатата през януари стрийминг услуга на Discovery пък - Discovery+, има 15 млн. клиенти. В същото време Netflix има 208 млн. платени клиенти, Disney+ - над 100 млн., а Amazon - 175 млн. световни консуматори на услугата Prime Video.

" Става дума за същинска нуклеарна конкуренция и AT&T прави нападателен стратегически ход, с цел да добави наличие в битката с Netflix, Disney и Amazon ", съобщи пред Военновъздушни сили анализаторът Дан Айвс от Wedbush Securities.

Поне на хартия нито една друга платформа не разполага с толкоз доста и разнообразно наличие. Netflix има риалити излъчвания, само че няма спорт. Disney покрива съвсем всички детски занимания, в добавка с Hulu и спортния ESPN+, само че пък няма риалити. Amazon се постанова като дистрибутор на филми, телевизия и спорт, само че няма вести, разяснява The Ringer. Новият конгломерат твърди, че разполага с 200 000 часа истински стратегии и наличие от над 100 марката.
Провалът на AT&T
В същото време договорката е и един от редките случаи, в които голяма корпорация признава стратегическата си неточност. За AT&T договорката демонстрира, че суперскъпото нахлуване на телекома в основаването на наличие се е провалило. Групата купи Time Warner през 2016 година за 85 милиарда $ и по-късно назова подразделението си WarnerMedia. Малко преди този момент закупи и доставчика на сателитна телевизия DirecTV за 67 милиарда $, в това число и дълг. Идеята беше да построи една огромна конструкция за основаване и разпространяване на наличие, разяснява The Economist. Тези транзакции дружно с вложенията в инфраструктура натрупаха задължения от над 160 милиарда $. През февруари DirecTV беше отделена в договорка, оценяваща я на едвам 16 милиарда $.
Капитал - брой 20
" Рядко сме очевидци по какъв начин висши мениджъри в действителност признават толкоз ясно, че са създали неточност, която са склонни да поправят. Така че даже ги приветствам за решението. В същото време въпреки всичко остават големи вреди. Те похарчиха 175 милиарда $ за тези активи, а три години по-късно се отхвърлят от тези позиции за нещо като 80 милиарда $. Така че унищожиха голяма стойност, само че най-малко признават грешката си ", съобщи пред Yahoo Finance Live медийният анализатор Крейг Мофет от MoffettNathanson. От първата вест за договорката с Discovery акциите на телекома се сринаха с близо 10%.
Борбата е безмилостно жестока
Ожесточената конкуренция в стрийминг бранша занапред ще набира скорост. В дните към шума поради договорката сред WarnerMedia и Discovery някак незабелязана остана новината, че Amazon договаря за придобиване на друго именито холивудско студио - MGM, държащо правата за поредици като " Джеймс Бонд ", " Роки " и други Сделката се прави оценка на 9 милиарда $, а главната цел пред Аmazon е да получи каталога на MGM, съдържащ 4000 кино заглавия и 17 000 часа тв наличие. Студиото, чиито доходи за предходната година са 1.5 милиарда $, преговаряше преди време и с Netflix и Apple. Целта е ясна - не толкоз киноразпространение, а подсилване на стрийминг позициите.

Компаниите в бранша влагат големи суми в наличие и всяко прибавяне на нови филми и сериали ще способства в конкуренцията с останалите. През предходната година Amazon е вложила 11 милиарда $ в основаването, придобиването и лицензирането на наличие, а Netflix - 17 милиарда $. Съперничеството още повече покачва цената на покупко-продажбите. Освен покупката на Time Warner от AT&T за 85 милиарда $ Disney даде 66 милиарда $ за активи на Fox.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР