Взимаме по-високи обезщетения за болнични, показват данните на НОИ. Средно

...
Взимаме по-високи обезщетения за болнични, показват данните на НОИ. Средно
Коментари Харесай

Вземаме 2 пъти повече пари при болнични

Взимаме по-високи компенсации за болнични, демонстрират данните на Национален осигурителен институт. Средно дневно размерът на компенсацията за общо заболяване пораства с 14,4%, а при нетрудови злополуки – с 10,9%. през 2020 година по отношение на миналата. Според специалистите аргументите са растежът на осигурителния приход в страната и до 610 лева през 2020 година

Двойно повече дни болничен са употребили българите за гледане на болен член на фамилията и карантина през предходната година поради пандемията от COVID-19, регистрира още Национален осигурителен институт. От 666 000 дни през 2019 година броят на изплатените дни болничен за тези две аргументи е повишен до 1,39 млн. дни през 2020 година Тройно пък се усилват разноските за компенсации за гледане на болен и карантина, както и среднодневният размер на компенсацията – с 44,2%.

В същото време обаче броят на изплатените от ДОО работни дни болничен заради общо заболяване е намалял с над 1 млн. дни или 6,2%, а заради нетрудови злополуки – с 229 300 дни или с 8,5%. Според специалистите повода е на първо място понижението в броя на обезпечените българи за фонд " Общо заболяване и майчинство ". Само за година техният брой се е свил от 2,6 млн. души на малко под 2,5 млн. души, поради обстановката на пазара на труда.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Тази мярка ще докара до повишение на приходите. Много просто...

Злоупотребите с болнични са един от главните проблеми на обществената система у нас. Работодатели непрекъснато се пробват да се измъкнат от задължението да заплащат първите 3 дни болнични, изтъквайки честите измами от страна на чиновниците. Призивите им до момента остават без резултат, защото страната изрично отхвърля причините им.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР