Вземи уникалното издание за символите на древното ни наследствоИскаш да

...
Вземи уникалното издание за символите на древното ни наследствоИскаш да
Коментари Харесай

Само в СТАНДАРТ! Цари Мали град и чудодейната вода

Вземи неповторимото издание за знаците на античното ни завещание
Искаш да зарадваш фамилията си с паметен уикенд? Потопи се в незабравимото странствуване в магнетичния свят на Чудесата на България.Вземи му неповторимото издание " 40 митове за Чудесата на България ". По мотив 10-ия празник на най-родолюбивата акция " Чудесата на България " " Стандарт " за първи път събра в първокласна книга 40 от най-вълнуващите предания за знаците на античното ни завещание. Книгата съчетава историческите обстоятелства с митовете за Чудесата и е скъп справочник в историята както за учениците, по този начин и за техните родители.Към всяко от Чудесата са показани и подобаващи направления за културно-исторически туризъм, които всяко семейство може да измине.Уикендите са идеалното време цялото семейство да прочете легендите и да начертае своя  маршрут за съвършена дестинация.Книгата коства 15 лева и може да се купи от редакцията на " Стандарт ". Заявки се вършат на тел. 0885 138 529.Кампанията " Чудесата на България " в юбилейната десета година се организира с поддръжката на българския еврокомисар Мария Габриел, която дава отговор и за опазването на културно-историческото завещание в Европа. Тя е създател на предговора към " 40 митове за Чудесата на България ". Специално обръщение към българите насочва и Пиет Яспър, вицепрезидент на " Европа Ностра " - най-голямата фондация на Европейската комисия за запазване на културно-историческото завещание, чийто президент е оперната звезда маестро Пласидо Доминго. " Стандарт " е притежател на премията на " Европа Ностра " за 2018 година " Стандарт " към този момент стартира да ви споделя някои от най-пленителните вълшебни приказки за Чудесата на България. Днес ви представяме легендата за замъка на Гая Плацидия - Цари Мали град.



Миналото и сегашното се срещат на 50 км от София, край Самоков, в една цитадела на 17 века. " Цари мали град " се намира върху хълма " Свети Спас " над с. Белчин.Първите следи от човешка активност на хълма са в ранножелязната ера (VIII - VI век прочие Хр.). Открити са голям брой ями с паметен темперамент, което демонстрира, че мястото е употребявано от локалното тракийско население като светилище. След завладяването на региона от римляните хълмът продължава на действа като свято място. През III век е обкръжен със стена, построена от дървени колове, плет и глина. В средата на IV век тя е опожарена.Веднага стартира построяването на каменна крепостна стена. Преди това е издигнат храмът " Възнесение Христово ". По това време в равното поле бликат

с лековитите си води.Цари мали град е охранявала античния и най-кратък път от Константинопол през Пауталия (Кюстендил) чак до Рим. С дългото пътешестване съответствува и легендата за мястото.Гала Плацидия (425-450 г.), дъщерята на император Теодосий, тръгнала от Константинопол за Рим, с цел да освободи сина си от пленничество в Равена. Преди това се видяла с брат си Хонорий, който бил на смъртен одър. Братският завет бил: " Ще вървите доста дни, ще минете през Августа Траяна и Филипопол, преди да стигнете Сердика, се отбийте на юг. В подножието на четирите планини, ще намерите едно райско място с чудотворна вода. Отдъхнете си, потопете се в лековитите извори и напълнете  амфорите с тази чудодейна вода. Ще бъдете здрави и мощни и начинанието ви ще успее! ". Така и станало, армията на Гала Плацидия завзела Равена, освободила малолетния си наследник Валентиан и го провъзгласила за император.Легендата за Гала Плацидия би останала единствено такава, в случай че археолозите не бяха разкрили на хълма над Белчин монета с нейния лик. Така в Белчин легендите оживяват и вършат история.

в него е открита баптисерия, тук е служил свещеник, който покръствал локалните хора в християнството. Той е възобновен още веднъж през XV в. от Презвитер Йоан, откакто отсам минало шествието, пренасящо мощите на Свети Иван Рилски към Светата Рилска обител.Днес крепостта и храмът са възобновени едно към едно, с цел да се трансфорат в невероятна туристическа атракция. Във възобновените кули на крепостта има музейни кътове, даващи визия за нравите, бита, облеклото и занаятите на древността.Мястото отвън крепостта е превърнато в атракцион, най-много с клатещия се въжен мост, дълъг над 100 м. Между атракциона и крепостната стена има макет на катапулт, изхвърлящ камъни, сред боровете има дървени статуи, изобразяващи рицари.

на хълма. Първата - туристическата, е с дължина 860 м, по нея се доближава до върха на хълма зад крепостната стена. Втората - тази на здравето, се спуска от входа на крепостта до паркинга. Дължината й е 410 м, а наклонът й е от 25 до 33 градуса. От паркинга до върха на хълма " Свети Спас " има и специфичен панорамен асансьор.

Пътека на приказките - Паничище Гейзерът в Сепарева баня Скалите " Обесен камик " Римски саркофаг " Момата ", с. Алино
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР