Вятърната енергия определено напредва в Европа и става все по-важна

...
Вятърната енергия определено напредва в Европа и става все по-важна
Коментари Харесай

500 милиона лева за нови ВЕИ с батерии: Старт на два нови мегатърга

Вятърната сила несъмнено напредва в Европа и става все по-важна част от стопанската система на страните. На този декор обаче България към момента изостава, макар че дава поръчка това да се промени. Министерство на енергетиката два мегатърга за създаване на нови ВЕИ мощности с местни системи за предпазване на силата, написа " СЕГА ".

Безвъзмездното финансиране за двете схеми е в размер на над половин милард лв. - 535 млн. лева, като с двата мегатърга енергийното министерство се пробва да навакса съществено закъснение по Националния проект за възобновяване и резистентност (ПВУ).
 Снимка 634536
Източник:

Според първичните проекти по ПВУ следваше да бъдат извършени общо 5 търга за създаване на нови индустриални мощности от възобновими източници с общ потенциал от 1425 MW и 375 MW системи за предпазване на силата.
 Как България съумя да загуби арбитраж за €61 милиона от ВЕИ вложител
Как България съумя да загуби арбитраж за €61 милиона от ВЕИ вложител

Това е първата сходна загуба за страната ни

Производственият потенциал бе разпределен отмерено - 285 MW за всеки един търговете и 75 MW системи за предпазване. Подготовката на процедурите обаче закъсня и се стигна до уедряване, а след това изискванията за даване на финансирането бяха върнати за цялостна преправка след скандал в Народно събрание и мощно ограничаващи условия към евентуалните претенденти.

След тези корекции в този момент енергийното министерство предлага два още по-окрупнени търга. Единият е за по-малки планове от 200 кW до 2 MW, като по него се чака да бъдат построени общо 200 MW нови индустриални мощности със 100 MW потенциал на системите за предпазване.

Безвъзмедното финансиране в размер на 107 млн. лева по тази процедура е единствено за системите за локално съкранение на сила, като се позволява по това перо оптималната помощ от 35 млн. лева и най-малко 50% съучастничество. Останалата част от плана се финансира независимо от претендентите.

Вторият търг е за по-големи планове - над 200 kW без горна граница, като тук ще се финансират общо 940 MW нови индустриални мощности. Максималният размер на безплатно финансиране на локалните системи за предпазване по тази процедура е 58,7 млн. лева, като и тук парите са единствено за частта от плана с създаване на системи за локално предпазване с най-малко 50% съфинансиране на тези разноски.

Прегледът на изискванията за кандидатстване демонстрира, че финансовите условия към претендентите са модифицирани и доста понижени по отношение на първичните ограничаващи условия, довели до разногласия и кавги в Народно събрание.

Крайният период за показване на планове е 12 юни, 2024 година От утвърдените претенденти се изисква да са си извадили всички нужни позволения за градеж най-късно до 31 март, 2025 година, а новите мощности би трябвало да са въведени в употреба най-късно до 31 март, 2026 година

Изграждането на местни уреди за предпазване на силата от възобновими източници е основно за основаване на опция за балансиране на това произвеждане.

Ако процедурите минат безпроблемно, енергийното министерство евентуално ще успее да навакса изоставането и да избави средствата по тази част от проекта за възобновяване.
 Европейските топ стопански системи, които се захранваха с над 50% ВЕИ през 2023 година
Европейските топ стопански системи, които се захранваха с над 50% ВЕИ през 2023 година

През предходната година станахме очевидци на рекорди
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР