Вярвате ли, че има миризма, която ще ви накара да

...
Вярвате ли, че има миризма, която ще ви накара да
Коментари Харесай

Ароматите, които могат да подобрят здравето ни

Вярвате ли, че има миризма, която ще ви накара да се откажете от пушенето? Е, време е да повярвате.

Има няколко мощни аромата, които сигурно ще ви накарат освен да се почувствате по-добре, само че и да се отървете от някои нездравословни за вас привички. Ароматът на лимон да вземем за пример, може да ви накара да се почувствате по-щастливи, а миризмата на банани понижава апетита… всичко това удостоверява, че ароматерапията може да усъвършенства вашето здраве.

Лимон против меланхолия

Миризмата на лимон може да ви направи по-щастливи. Доказателство за това е японско изследване, в което 12 пациенти с меланхолия са били подложени на проучване. Стаите им, в които прекарвали по-голямата част от времето си, са били напръскани с цитрусови аромати. Вследствие на това е открито, че равнищата на хормоните се възстановяват, подтиква се имунната система и пациентите се чувствали пощастливи. А това довело до доста намаление на дозите на антидепресантите, от които до неотдавна имали потребност.

Жасмин за добър сън

Ако към момента се чувствате изморени, когато се разсъните заран, въпреки да сте спали наложителните осем часа, пробвайте да подобрите своя сън с мирис на жасмин. В изследване на Асоциация към Източната психическа конференция от 2011 година, откривателите анализирали 20 души, чиито спални били ароматизирани с жасмин, с лавандула или не имало никаква миризма. Накрая се оказва, че участниците със спалните с жасмин, са имали доста по-спокойна нощ и са били по-малко уплашени на сутринта от останалите.

 Ароматите, които могат да подобрят здравето ни

Черен пипер против тютюнопушене

В изследване, извършено през 2013 година, на стотици пушачи им е давано да миришат етерично масло от черен пипер или от ангелика. И двете етерични масла са имали разнообразни странични дейности, само че с един резултат – понижаване на цигарите. Участниците, които са поели аромата на черен пипер, са усещали парене в гърлото. Останалите, които вдишвали миризмата на ангелика, са усещали подобен релакс, че не им е била нужна цигара, с цел да се успокоят в моментите на раздразнителност.

Потвърдено: Здравият сън е най-хубавото средство за подмладяване

Рози за сладки сънища

Често ли сънувате кошмари? Ако е по този начин, сложете една ваза с рози до леглото си и към този момент ще се наслаждавате на сладки сънища. Според немско изследване дамите, които имат ароматните цветя в спалнята си имат повече приятни нощи от останалите дами. Експертите са безапелационни, че другите миризми могат да повлияят на прочувствената реакция на мозъка, а розите нормално се свързват с щастливи мемоари, по тази причина е по-вероятно да нямате кошмари с тях.

Бананът ви кара да се чувствате сити

До този извод е стигнал известният доктор Алан Хърш от Центъра по миризми и усети в Чикаго, който подложил над 3000 души с наднормено тегло на особено проучване. Те е трябвало да миришат аромати на банани или зелени ябълки във всеки момент, в който усетят апетит. Накрая те изгубили по 1,5 кг на месец без никаква диета. Експертите изясняват, че избрани миризми провокират отделянето на хормони, които дават илюзията за задоволеност.

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР