Vulkan API е пакет от кросплатформени програмни интерфейси от най-ниско

...
Vulkan API е пакет от кросплатформени програмни интерфейси от най-ниско
Коментари Харесай

AMD отвори сорс кода на V-EZ - средата на кросплатформения Vulkan API от най-ниско ниво

Vulkan API е пакет от кросплатформени програмни интерфейси от най-ниско равнище, които обезпечават доста по-висока продуктивност на 3D графиката. Това се реализира посредством забележителното понижаване на задръжките спрямо другите API от вида на OpenGL, изключително при потреблението на специфичните функционалности на GPU. При грамотна реализация, Vulkan обезпечава „от маргинално до полиномиално покачване на скоростта спрямо другите API при един същ хардуер“.
Khronos Group показа Vulkan API по време на конференцията GDC 2015, а първата версия излезе през месец февруари 2016 година. Първоначално Vulkan API се наричаше идващото потомство OpenGL или просто glNext, само че по-късно името бе променено на Vulkan.

Мнозина с неспокойствие чакаха излизането на тази революционна технология, която мощно форсира 3D графиката и понижава натоварването на централния процесор, сходно на Direct3D 12, Metal и Mantle. Но се появи проблем – Vulkan API изисква доста по-големи старания от програмистите, до момента в който в това време програмните интерфейси от по-високо равнище, като OpenGL и DirectX 11 опростяват доста неща, като да вземем за пример работата с паметта. За улеснение на работата с Vulkan, компанията AMD сътвори специфичната среда и пласта абстракции V-EZ. А в този момент разгласява сорс кода на този потребен инструмент под MIT лиценза. Кодът може да бъде изтеглен от GitHub.

V-EZ излезе през месец март 2018 година и бе със затворен код. Но в този момент това ограничаване е отстранено.



V-EZ е междинно равнище (middlware), което поема редица помощни функционалности при създаването. По този метод програмистът не е наложително да знае и ръчно да написа всички тънкости на Vulkan, Много неща V-EZ прави независимо. Тази среда употребява същата семантика като Vulkan API и даже може да се употребява като учащ инструмент. Започвайки с V-EZ, разработчикът може последователно да разучи технологията и в последна сметка да премине към директното потребление на Vulkan. Това значи и че документите за Vulkan е използвана за V-EZ.
Преимуществата на Vulkan спрямо другите API:Vulkan API е подобаващ както за високопроизводителните видеокарти за десктоп процесори, по този начин и за графичните ускорители в чиповете на мобилните устройстваЗа разлика от Direct3D 12, Vulkan се поддържа в съвсем всички операционни системи и не е стеснен в границите на единствено една Оценка за съвместимост. Още през цялото време Vulkan работи с Android, Linux, Tizen, Windows 7, Windows 8 и Windows 10, има поддръжка и за OS и macOSУлеснена е поддръжката на драйверите, а натоварването на CPU съществено се намаляваДопълнително понижаване натоварването на централния процесор посредством пакетна обработкаМного по-добро мащабиране за многоядрените процесориПредварителната компилация на шейдърите покачва скоростта на инициализация, а и за всяка сцена могат да се употребяват по-голям брой шейдъри. В драйвера е належащо единствено да се добави избрана оптимизация за графичния процесор и за генерирането на кода. Това опростява обслужването на драйверите и понижава техния размер


Въпреки че основатели на Vulkan API са Khronos Group, самата технология се базира на Mantle API, която компанията AMD безплатно подари на Khronos Group. Идеята е да се сътвори по-съвършена технология, която не е обвързана с съответен производител и която може да стане повсеместен стандарт. Ето за какво AMD и в този момент оказва помощ в развиването на Vulkan API и основава комфортни принадлежности, като да вземем за пример V-EZ.
Изисквания за инсталирането на Vulkan API:64-битова Windows 7, 8.1, 1064-битов Linux (тествано с Fedora и Ubuntu)Visual Studio 2015 или по-нова версияGCC 4.9 или по-нова версияCMake 3.8 или по-нова версияLunarG Vulkan SDK 1.1.70
Да напомним, че V-EZ не е обвързана с никой производител и работи на хардуер, който не е на AMD.

Създателите на V-EZ се надяват, че публикуването на сорс кода с отворен лиценз ще разпространява средата и ще се появят нови бързи програмни интерфейси от ниско равнище. А това ще усъвършенства скоростта на игрите и ще способства за появяването на повече кросплатформени игри.

Към сегашен ден Vulkan се поддържа от доста геймърски енджини. Включително Source 2, Serious Engine 4, Unreal Engine 4, Torque 3D, id Tech 3, id Tech 4, id Tech 6, Xenko, Unity, CryEngine, Intrinsic, Unigine, Abyss Engine, Banshee 3D и Godot.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР