Вулгарни откъси от детска книжка възмутиха родители на петокласници. Изданието

...
Вулгарни откъси от детска книжка възмутиха родители на петокласници. Изданието
Коментари Харесай

Деца четат в училище книга с вулгарни изрази

Вулгарни фрагменти от детска брошура възмутиха родители на петокласници. Изданието се споделя " Да пробудиш драконче " и е написана от българския публицист Николай Теллалов. Написаното в нето се дефинира от критиците като жанр етнофентъзи и е в челните места в родната ранглиста за детско произведение на десетилетието.
Книгата не е включена в образователната стратегия. Тя е част от самодейността да бъде насърчено четенето " Разказвачът на приказки ", която се организира в учебните заведения. Самите създатели на книги четат фрагменти от творбите си, а по-късно, в случай че децата изискат, могат да си ги закупят.
Някой не си е приключил работата и сме потресени, че се популяризират сходни неща, възмущават се родители, фотоси стопкадър БТВ
" Някой не си е приключил работата и сме потресени, че се популяризират сходни неща. Насърчават се децата да пият, брутални са думите, описващи полови дейности ", възмущават се родители, които след представянето са купили книгата. Учениците са били очаровани и са обсъждали историята, само че множеството не са стигнали до страниците с несъответствуващите текстове.
Не съм чела тази книга, само че инцидентно попаднах на страница, в което има доста вулгарни и нецензурни изрази, които не са естествени за 4 и 5. клас, съобщи Живка Банчева, майка на дете от Хасково в тв изявление. Тя акцентира, че книжката е част от самодейността и е подкрепена от Министерството на образованието и Държавна организация за българите в чужбина. 
" Силно се възмутих, когато щерка ми беше доста въодушевена, когато закупихме книжката. От обществените мрежи разбрахме какво написа в нея. Тя беше прочела 15 страници и  аз й я взех. Потресена съм от това, което прочетох ", споделя друга майка.
Според представители на МОН обаче проблем няма. " Инициативата " Разказвачът на приказки " беше продължение на " Седмицата на детската книга ". Ние прочетохме всички анотации, които ни показаха и ги обсъдихме с шефовете на учебните заведения. Книгата е подобаваща за възпитаници от по-горните класове ", счита началникът на Регионалният инспекторат на образованието в Хасково Веселина Павлитова. Тя обаче призна, че не е чела книжката.
След разразилия се скандал по-късно от МОН са изтеглили изданието книгата от програмата и са прекратили контракта с създателя, съобщи доктор Константин Иванов, който е основател на " Разказвачът на приказки ".>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР