Второто най-лошо нещо след втрисането, когато сте с настинка или

...
Второто най-лошо нещо след втрисането, когато сте с настинка или
Коментари Харесай

12 храни, които ще ви помогнат да преживеете сезона на грипa и настинките

Второто най-лошо нещо след втрисането, когато сте с простуда или грип, е да загубите апетита си.

Тъй като настинката и грипът са породени от вируси, храните с антивирусни свойства могат да ускорят възобновяване или да се преборят с тези вируси преди всичко.

Вижте 12-те най-хубави храни при простуда или грип, които би трябвало да поставите в пазарската си количка, с цел да оцелеете през този сезон.

1. Пилешка чорба

Има си причина майка ви постоянно да ви носи пилешка чорба при първите признаци на подсмърчане. Пилешката чорба освен обезпечава течностите, нужни за битка с вирусите, само че също по този начин понижава възпалението, което задейства признаците и води до затруднения.

2. Цитрусови плодове

Витамин С, най-чест съдържащ се в цитрусовите плодове, е антиоксидант, който може да понижи признаците на простуда. Набавете си витамин С от хранителни добавки или от богатите на витамини цитрусови плодове, червени чушки, броколи, брюкселско зеле, мускатна тиква, папая, сладки картофи и домати.

3. Чесън, лук и праз

Може да се опитате тази тройна композиция, с цел да предотвратите разпространяването на микроби и да си помогнете в битката с простудата. Тези храни от от дълго време са почитани, поради способността им да прочистят тялото от нашественици.

4. Джинджифил

 противогрипни храни

Джинджифилът съдържа химикали, наречени сесквитерпени, които са ориентирани съответно към риновирусите, най-често срещаното семейство на простудни вируси, както и субстанции, които потискат кашлицата. Освен това той съдържа противовъзпалителни гингероли, които могат да се борят с инфекцията.

5. Пчелен мед

Медът постоянно се популяризира като лек за всичко - от изгаряния до порязвания и ожулвания. Тъй като покрива гърлото, пчелният мед е отлично средство за лекуване на болки в гърлото при простуда и грип. Естествените му антиоксидантни и антимикробни свойства оказват помощ в битката с инфекциите от вируси, бактерии и гъбички.

6. Кефир

Кефирът е богат на пробиотици, които укрепват имунната система. С по-високо наличие на протеин, спрямо киселото и прясното мляко, той също контролира храносмилането, като дава опция на тялото да употребява всички хранителни субстанции, които консумирате.

7. Храни, богати на селен

28 г бразилски орехи съдържат доста повече селен от целесъобразната дневна стойност за този минерал, съдействуващ повишението на имунитета. Наличието на задоволително селен в тялото усилва производството на цитокини, които оказват помощ за унищожаване на грипния вирус.

8. Червено вино

 алено вино

Ресвератролът и полифенолите в аленото вино работят по същия метод, както потребните бактерии в киселото мляко. Когато простуда и грипа навлизат в организма стартират да се развъждат, а тези съединения пречат това да се случи.

9. Гъби

Гъбите имат антивирусни свойства, с помощта на високото им наличие на витамин D. Те създават цитокини, клетъчни протеини, които оказват помощ в битката с инфекциите. Техните полизахариди са различен клас съединения, които покачват имунитета.

10. Въглехидрати

Приемът на въглехидрати, до момента в който упражнявате, спомага за противодействието на имунната дисфункция и имунните възпалителни реакции, дължащи се на стресовите хормони, освободени по време на тежките извършения. Тези въглехидрати оказват помощ на тялото ви да бъде мощно.

11. Мазна риба

Съдържанието на витамин D в мазната риба оказва помощ да се поддържат оптимални равнища в кръвта, когато тялото не преобразува огромна част от витамина от слънчевата светлина. Бонус е, че запасяването с витамин D може да помогне в битката с някои типове рак, подсилване на костите и подкрепяне на загубата на телесно тегло.

12. Храни, богати на цинк

Поради високото си наличие на цинк, агнешкото месо е мощен кандидат за храна, която оказва помощ в битката с простудата. Установено е, че потреблението на цинк при започване на настинката я редуцира с един ден, а ежедневната консумация понижава тежестта на признаците.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР