Второто издание на Етно, арт и джаз фестивал ще се

...
Второто издание на Етно, арт и джаз фестивал ще се
Коментари Харесай

Етно, арт и джаз фестивал събира меломани в Свети Спас

Второто издание на Етно, арт и джаз фестивал ще се състои на 30 и 31 август в село Свети Спас в община Долна баня, оповестиха уредниците. Идеята за основаването на форума, чието първо издание се състоя през 2017 година, е на Община Долна баня, кмета Владимир Джамбазов. От общината са се свързали с композитора, диригент и джаз-пианист Любомир Денев, който е трябвало да направи общата идея и музикалната стратегия на фестивала. Съорганизатор е " Art Company ", която строи сцената и обезпечава озвучаването.

Темата на идното издание е етното - съчетаването на джаза с фолклорни детайли, показва Денев. Затова и в програмата са поканени реализатори, които комбинират в музиката си фолклор и джаз.

Фестивалът ще бъде открит на 30 август от Калин Вельов и Амазония данс проджект. Те ще изпълнят бразилска музика със мощно застъпен фолклорен детайл с танцьори и музиканти, които свирят на перкусии и пеят. Вторият състав е хор " Ваня Монева ", който по думите на Денев е пример за поднасяне на фолклорната музика и тази година празнува 25-годишен празник. Ваня Монева е съоснователка на хор " Космически гласове ".

Програмата на 31 август стартира с вокалния квартет " Ева " в акомпанимент на пиано, изпълнен от Любомир Денев, и виола с джаз музиканта Валентин Геров, член на квартет " София ". Любомир Денев е направил аранжименти на няколко пиеси, които ще прозвучат премиерно на фестивала, заяви той. В съботната вечер посетителите ще могат да чуят и група " Булгара ", която съчетава детайлите на фолклора с импровизацията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР