Второто и окончателно гласуване на прехвърлянето на Бюрото за защита

...
Второто и окончателно гласуване на прехвърлянето на Бюрото за защита
Коментари Харесай

ИТН, ДБ и ИБГНИ опитват да закриват Бюрото за защита, ГЕРБ и ДПС се хвърлиха в отбрана

Второто и дефинитивно гласоподаване на прехвърлянето на Бюрото за отбрана на очевидците от основния прокурор на правосъдния министър хвърли в офанзива съперниците на законопроекта от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Пледоариите на бранителите и съперниците на отнемането на бюрото започнаха още на първата точка за заглавието на законопроекта.

Пръв думата взе Хамид Хамид от придвижването, който упрекна основателите на закриването му от Има Такъв Народ, Демократична България и ИБГНИ, че правят услуги на олигарси и проведени незаконни групи, които с подготвеност се канят да отстрелят предпазени очевидци.

Името му би трябвало да бъде Закон за осветление на някои предпазени очевидци, установи Хамид.

" Целта е очевидците против проведени незаконни групи и олигарси да бъдат осветени и отстреляни. Тези олигарси, които се укриват от българското правораздаване си имат представители тук, дори някои си имат и юристи тук, които ги съставляват по някои каузи ", заключи той. " За една дребна, на само че най-кресливата част това е просто бизнес и още през днешния ден ще си броят хонорарите, прелестно преброяване, сътрудници ", пожела депутатът от Движение за права и свободи.

" За друга част това е пиар, за останалата част това е една мръсна поръчка. Поръчка против бюрото, тъй като това бюро не е нито на основния прокурор, нито на съда, а на правосъдната система ", заключи Хамид Хамид.

Той иронизира вносителите, че това се е оказал най-важният закон в страната, а когато се е гласувала актуализацията на парите за здраве в НЗОК, " дясната част на залата " се е " изсулила ".

" Колко ниско може да падне някой даже под амбразурата в отбрана на " Кой ", включи се и Николай Хаджигенов, който прикани останалите депутати да не репликират Хамид.

" Реформа в правосъдната система за един месец ли се прави? ", реагира различен народен представител от правната комисия - Анна Александрова от ГЕРБ.

" Без държавно управление, без ръководство и без политическа отговорност? Имате болшинство в Народното събрание, само че това ли е промяната в правосъдната система и това ли е вашето виждане и схващане за правова страна? ", попита още Александрова.

Юристът от Има Такъв Народ Радостин Василев пък отвърна, че няма заплаха предпазените очевидци да се трансфорат в жертви.

" Функционалното място на бюрото е в правораздаването, където е било до 2014 ", безапелационен беше той.

Според него желанието на основния прокурор да сътвори военизирана конструкция " накара хората да излязат по улиците ".

" Това не е промяна, само че е една пресечна линия, която ще сложи ясна граница в Народно събрание кои желаят промяна и кои желаят да пазят статуквото ", съобщи Василев.

Атанас Славов от " Демократична България " от своя страна акцентира, че този парламент е имал задачата да довърши правосъдната промяна, промени Конституцията и да закрие спецправосъдието, само че не го е сторил. Той прикани пленарната зала да направи единственото, което е в положение да направи - да закрие бюрото и да го изпрати в министерството на правораздаването.

" Това ще е гаранция за конституционно практикуване на власт. Ако не си оправим правораздаването, можем да мечтаем за висок стопански напредък и за доста задгранични вложения, само че няма да ги получим ", предизвести още Славов.

А след изявленията на депутатите от Движение за права и свободи и ГЕРБ Филип Станев от Има Такъв Народ възкликна: " ГЕРБ, Движение за права и свободи, вие сте позор, Срам ме е, че съм в този парламент с вас! "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР