Вторник идната седмица ще е Видовден за заплатите в държавния

...
Вторник идната седмица ще е Видовден за заплатите в държавния
Коментари Харесай

Иде Видовден! Шефът на КНСБ обяви новината за заплатите, която всички чакат

Вторник идната седмица ще е Видовден за заплатите в държавния бранш, стана ясно от думите на президента на КНСБ Пламен Димитров.
Той акцентира, че заплатите и техният растеж не са инфлационен фактор. Очакванията на синдикатите са инфлацията да е над 10%, само че в бюджета е заложено по-малко число.
Около 70% от нашите претенции са изпълнени, само че остават тези към 305 млн. лв., за обособените системи, чиито представители стачкуваха – незабавни медици, служители на реда, работещи в земеделието. Искаме нарастването на заплатите на база наблюдаване юни 2023 към юни 2022 година. 21% е повишаването на 20-те артикули, които следим, изясни Димитров пред НоваНюз.
Според него политиците елементарно ще намерят желаните 305 млн. лв. от синдикатите. „ Разходната част има две пера, които, въпреки и понижени, имат запаси – финансовите разноски. В края на април сме похарчили 1,8 милиарда лева за финансови разноски. Поне 200-300-500 млн. има, които няма да бъдат изхарчени и могат да бъдат заложени за заплати ”, сподели Димитров.
Второто перо е издръжката на системите – ток, парно – те бяха увеличени през 2022 година с 2 милиарда лв.. 7 милиарда лв. сме похарчили за прехрана на всички държавни системи, което е с 2 милиарда повече от 2021 година, даде образец синдикалистът.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР