Вторият най-висш съд на Европейския съюз потвърди решението от 2018

...
Вторият най-висш съд на Европейския съюз потвърди решението от 2018
Коментари Харесай

Съдът потвърди антитръстовото споразумение с Газпром за цените в Европа

Вторият най-висш съд на Европейския съюз удостовери решението от 2018 година, което разреши на съветския газов колос да уреди дългогодишно антитръстово следствие, без да заплаща санкция, оповестява Reuters.

Европейската комисия, която съблюдава за спазването на разпоредбите за конкуренция в Европейски Съюз,още през 2018 година одобри отстъпките на " Газпром ", които включват заричане да реформира ценообразуването си в осем страни, в това число България, както и да разреши на съперниците си да вземат участие на пазарите в Източна Европа.

Това разреши на компанията да избегне санкция, която можеше да бъде до 10% от световния й оборот.

Полският противник PGNiG, полското държавно управление и някои източноевропейски страни разкритикуваха съглашението, че е прекомерно меко по отношение на " Газпром ", контрастирайки го с големите антитръстови санкции на Европейски Съюз за американския софтуерен колос Гугъл.

PGNiG оспори съглашението в основания в Люксембург Общ съд и също по този начин изиска от съда да анулира отхвърлянето на Европейска комисия на жалбата му за хипотетични злоупотреби на " Газпром ".

" Общият съд намира, че обжалваното решение не е опорочено от нито една от процесуалните или материалноправни неточности, посочени от жалбоподателя ", сподели съдът.

Съдиите обаче отхвърлиха решението на Европейска комисия да отхвърли жалбата на PGNiG против " Газпром ", като сподели, че тя не е спазила процедурните права на компанията.

" Решението на Общия съд значи, че Европейската комисия би трябвало да преразгледа жалбата на PGNiG ", написа в Twitter основният изпълнителен шеф на PGNiG Павел Маевски.

" Надяваме се, че Европейската комисия ще се възползва от опцията, предоставена от днешното решение, с цел да предприеме решителни дейности против нарушаванията на закона за конкуренцията от " Газпром ", добави той.

По време на първичното решение през 2018 година компанията приветства решението, наричайки го " най-разумният резултат за положителното действие на целия европейски газов пазар ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР