Вторият кръг от преговори за гаранции за сигурност, който се

...
Вторият кръг от преговори за гаранции за сигурност, който се
Коментари Харесай

Столтенберг вижда заплаха от война след провал на преговорите с Русия

Вторият кръг от договаряния за гаранции за сигурност , който се организира в сряда в Брюксел на равнище Съвет Русия-НАТО, не даде резултат. Заплахата от нова война в Европа е доста действителна , разяснява генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след диалозите с Русия в щаба на военния алианс в Брюксел, пишат СиБиСи и " Гардиън ".

Предупреждението на Столтенберг е отправено в миг, когато държавното управление в Канада е изправено пред възходящ политически напън от гласовата украинска диаспора в Канада да направи повече , с цел да помогне за въздържане на нахлуването на съветски войски.

Заседанието на Съвета НАТО-Русия приключи без корав ангажимент за повече разговор по отношение на настояванията на Москва. Русия упорства на Украйна да бъде отказано участие в НАТО и разполагането на войски и съоръжение на алианса в Източна Европа да бъде върнато до равнищата от 1997 година

Тези претенции бяха напълно отхвърлени от алианса . Четиричасовата среща сред посланиците на НАТО и съветска делегация бе " определящ миг за европейската сигурност ", сподели Столтенберг. НАТО е подготвен да договаря с Русия за военни учения, надзор на въоръженията и разполагане на ракети, сподели той, само че това няма да разреши на Москва да реши кои страни могат да се причислят към алианса.
 НАТО има обилни разлики с Русия, само че съдружниците са подготвени за още диалози
НАТО има обилни разлики с Русия, само че съдружниците са подготвени за още диалози

" Но е позитивен знак, че всички съдружници в НАТО и Русия седнаха към една маса "

" Има действителен риск от нов въоръжен спор в Европа ", сподели Столтенберг. " Има обилни различия сред съдружниците в НАТО и Русия . Нашите разлики няма да бъдат лесни за превъзмогване, само че е позитивен знак, че всички съдружници в НАТО и Русия седнаха към една маса и се ангажираха по основни тематики ".

Столтенберг сподели, че всяка приложимост на мощ против Украйна от руснаците " би била сериозна стратегическа неточност ", за която Русия ще заплати висока цена.

Коментарите му бяха подкрепени от премиера Джъстин Трюдо, който сподели, че осъжда " недвусмислено " опасността от съветска експанзия по време на телефонен диалог предния ден с украинския президент Владимир Зеленски. " Всички ние сме извънредно загрижени за това и сме обединени като съдружници по целия свят в призоваването на Русия към деескалация и посочихме, че ще има обилни последствия ", в случай че Русия предприеме по-нататъшни нападателни дейности,.

Канада " ще продължи да бъде там ", имайки поради задачата за военна подготовка в Украйна и разполагането на канадски войски като част от водена от НАТО бойна група в Латвия .

Украинско-канадците, разтревожени от вероятността за война, приканват демократичното държавно управление да направи повече, с цел да помогне на Украйна посредством дипломация и подсилване на нейната защита.

Миналия месец Украинско-канадският конгрес (UCC) показа серия от политически рекомендации на министъра на външните работи Мелани Джоли. В горната част на листата беше предложение за доставка на повече отбранителни оръжия на Украйна , в това число противотанкови, противоартилерийски, военноморски и противовъздушни отбранителни системи. Джоли не изключи увеличение на военната поддръжка за Украйна - алтернатива, която федералното държавно управление преглежда от месеци.

След разпадането на Съветския съюз Украйна остана с голям военно-индустриален комплекс, кадърен да създава всичко - от танкове и бронирани транспортни средства до самолети и балистични ракети. Но доста от комплицираните модерни системи, употребявани от съдружниците на НАТО - като противотанковата ракета Javelin - не са в техния инвентар.

С възходящото напрежение към Украйна, някои от съдружниците на Канада блокираха доставките на отбранително съоръжение, с цел да избегнат в допълнение утежняване на Русия. UCC уточни отхвърли на Германия да позволи " закупуването на системи за битка с дронове и снайперисти посредством Агенцията за поддръжка и доставяне на НАТО ".

UCC също по този начин желае Канада да възвърне достъпа на Украйна до усъвършенствани сателитни данни - нещо, което бившето държавно управление даде за стеснен интервал от време след анексирането на Крим от Русия.

Канада е призована за повече наказания против Русия , отбелязвайки, че през годините, откогато Канада наложи последно наказания през март 2019 година, Съединените щати и Европейският съюз започнаха ограничения против съветска охранителна компания " Вагнер " . Европейски Съюз упрекна групата " Вагнер " в нарушавания на правата на индивида в Украйна и редица други страни, в това число изтезания и извънсъдебни изтезания.

Столтенберг акцентира, че НАТО желае да продължи договарянията с Русия и е предложил спомагателни срещи за разискване на по-голяма бистрота във връзка с военните учения, контрола на въоръженията и реципрочните ограничавания на ракетите.

Последната среща последва безрезултатните диалози сред американски и съветски представители в Женева в понеделник, където и двете страни изложиха своите противоположни гледни точки за Украйна.
 Руските военни: НАТО пренебрегва самодейностите на Русия за деескалация
Руските военни: НАТО пренебрегва самодейностите на Русия за деескалация

Това създавало предпоставки за пораждане на произшествия и спорове

След диалозите съветската делегация бе в дълбоки размишления . В продължение на съвсем два часа нито съветското външно министерство, нито Министерството на защитата промълвиха и дума . Докато Столтенберг и Шърман към този момент бяха завършили с връзката си с медиите, съветският заместник-министър на външните работи Александър Грушко не се яви на плануваната конференция , оповестява EurActiv.

Първият, който наруши мълчанието бе Министерството на защитата на Русия. Руският заместник-министър на защитата Александър Фомин съобщи, че НАТО " пренебрегва " предложенията на Русия за деескалация.

Грушко, който се яви пред кореспонденти два часа и половина след края на договарянията, сподели, че процесът на разширение на алианса основава " неприемливи опасности " за Русия и добави, че Москва има намерение да се " сблъска с тях ", в това число с военни средства.

" Ако НАТО премине към политика на въздържане, тогава ще има политика на противовъзпиране от наша страна. Ако това е заплашване, тогава ще бъде контрасплашване. Ако е търсене на някои уязвимости в отбранителната система на Руската федерация, тогава това ще бъде търсене на уязвими места в НАТО. Това не е наш избор, само че няма да има различен метод , в случай че не успеем да обърнем настоящия доста рисков ход на събитията ", сподели Грушко.

Съединените щати и НАТО, съгласно съветския заместник-министър на външните работи, се връщат към схемите от 1949 година, като слагат възпирането на Русия на напред във времето и се стремят да реализират предимство във всички области и на всички вероятни театри на военни дейности. А по време на военни учения те практикуват потреблението на нуклеарно оръжие, което " също провокира най-сериозно безпокойствие ".

Руската делегация, съгласно Грушко, " съумя да съобщи на членовете на алианса, че обстановката става нетърпима ". " Днес мнозина осъзнаха, че тази история ще завърши рано или късно и може да наподобява друго ", сподели той.

" Не беше допустимо обаче да се реализиран съответни съглашения - най-малко да продължат договарянията. Фундаменталните разлики във визията за европейска сигурност не разрешиха да се вземе решение за логаритъма на по-нататъшните дейности на срещата с НАТО ", заключи Грушко.
 Русия подвига залозите с военно разполагане в Куба и Венецуела
Русия подвига залозите с военно разполагане в Куба и Венецуела

Рябков не може да изключи изпращане на военна инфраструктура
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР