Вторият етап от дебатите по измененията на конституцията в македонския

...
Вторият етап от дебатите по измененията на конституцията в македонския
Коментари Харесай

Ето какви са планираните промени в конституцията на Македония

Вторият стадий от дебатите по промените на конституцията в македонския парламент стартира. Пленарната сесия може да продължи 12 дни, защото за всяко изменение се планува 3-дневно разискване. В тази втора фаза приемането на промените изисква 61 гласа. Все отново ръководителят на Народното събрание Талат Джафери изрази вяра, че дебатите ще приключат много по-бързо, съобщи БГНЕС.
Ето какви са плануваните промени
Първото изменение на главния закон планува в текста името " Република Македония " да се размени с " Република Северна Македония ". Вместо " Македония " в членовете на конституцията ще се употребява " Северна Македония ", като се изключи член 36, който има исторически аспект, и се отнася за " Специалните обществени права на борците от Антифашистката война и от всички националноосвободителни войни на Македония ".
Второто изменение се отнася до Преамбюла на Конституцията на Република Македония, тъй че думите " решения на Антифашисткото заседание за национално избавление на Македония " се заменят с думите " Провъзгласяване на първата сесия на Антифашисткото заседание за национално избавление на Македония " и се прибавя Охридското рамково съглашение.
Третото изменение гласи, че " Републиката почита суверенитета, териториалната целокупност и политическата самостоятелност на прилежащите страни ", а четвъртата се отнася за жителите, живеещи в чужбина, и планува, че " Републиката пази правата и ползите на своите жители, живеещи или пребиваващи в чужбина, и предизвиква връзките им с родината, само че няма да се намесва в суверенните права на другите страни и вътрешните им дела”.
Вторият стадий от конституционните промени би трябвало да приключи до 18 декември, а цялостната работа по главния закон да завърши доникъде на януари.
След приемането на конституционните промени в Народното събрание, вносителят на предложенията за измененията, т.е. държавното управление, би трябвало да провежда обществено чуване в продължение на три дни, след което има два дни, с цел да приготви отчет и да го показа на депутатите.
След това ръководителя на Народното събрание Талат Джафери е длъжен в границите на 30 дни да насрочи сесия, с цел да завърши измененията, което както на първия стадий, изисква болшинство от две трети. С този избор ще завърши процедурата по промените на конституцията, които произтичат от Договор от Преспа.
На 19 октомври Народното събрание, с 80 гласа за против и 39 срещу, стартира процедурата по смяна на конституцията. Две трети от болшинството беше обезпечено с осем гласа на депутати от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР