Втори ден от Срещата на върха на Европейския съвет. Лидери

...
Втори ден от Срещата на върха на Европейския съвет. Лидери
Коментари Харесай

Скъпи ток и газ! Как ще заобиколим Русия? Решават евролидерите

Втори ден от Срещата на върха на Европейския съвет. Лидери разискват войната в Украйна и съветската експанзия.

Основен акцент ще бъдат високите цени на електрическата енергия и елиминирането на газовата взаимозависимост от Русия. В план на заключителна декларация, представена от „ Ройтерс ”, се показва, че водачите на страните членки ще работят дружно за взаимното закупуване на газ, полутечен природен газ и водород преди идната зима. 27-те ще координират и ограниченията за запълване на складове за газ - дейностите са ориентирани към буферни доставки от неруски газ.

Страните ще опитат да спрат и всевъзможни опити от страна на Москва да заобиколи към този момент наложените наказания, оповестява Нова тв.

Лидерите се ангажираха да продължат и филантропичната помощ за Украйна, както и за страните, които приютяват бежанци. Американският президент Джо Байдън съобщи, че Русия би трябвало да бъде извадена от Г-20 и добави, че ще бъде построена система, посредством която да се  ревизира дали Китай нарушава глобите против Русия.

В обръщението си към Срещата на Върха, Володимир Зеленски благодари за единната поддръжка. Но акцентира, че глобите са били наложени прекомерно късно.

„ Вие се колебаете дали да наложите наказания, или не. И се колебаете дали да доставите оръжия, или не. Колебаете се дали да търгувате с Русия, или не. Няма време да се колебаете. Време е към този момент за решение. Ние имаме вяра във вас. Нуждаем се от вашата поддръжка. Вярваме във вашите хора. Ние имаме вяра в Европейския съюз. Вярваме, че Германия също ще бъде с нас в решаващия миг ”, съобщи Зеленски.

Късно снощи ЕС и Съединени американски щати показаха подготвеност за спомагателни наказания против Русия и Беларус.  " Тази вечер не сме говорили за това кои биха могли да бъдат тези наказания ", съобщи пред кореспонденти министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте, показва БГНЕС.

Запитан за възбрана на вноса на съветски енергийни артикули като част от новите наказания, Рюте съобщи: " Всички го желаят, само че това не е нещо, което може да се направи в кратковременен проект ".

Той акцентира, че ще е належащо известно време за диверсифициране на европейския енергиен импорт, преди да може да се пристъпи към възбрана на вноса на съветски енергийни артикули: " Необходими са седмици или месеци, преди да можете да превключите страни като Германия или някои източноевропейски страни от съветски нефт към различни доставки. В случая с газа това ще отнеме още повече време. При въглищата това може да стане по-бързо ", сподели Рюте.

Същевременно съветската войска продължава да обстрелва предградията на градове като Киев, Суми, Харков и Мариупол.

В Мариупол към този момент се водят боеве доста покрай центъра. Това се обрисува най-важната цел за момента на руснаците – да приключат с връзката сред Донецка и Логанска национални републики с Крим, разяснява интернационалният редактор на NOVA Любомир Бояджиев. Пристанището в Мариупол въпреки всичко остава непокътнато.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР