Втората световна война. Турино, Италия. За войниците, стационирани в града

...
Втората световна война. Турино, Италия. За войниците, стационирани в града
Коментари Харесай

Необикновената история на Nutella

Втората международна война. Турино, Италия. За бойците, стационирани в града и покрайнините му, войната представлявала повече битка против глада и неналичията, в сравнение с действително огнестрелно стълкновение. Тютюнът бил нищожен, алкохол съвсем нямало, захарта и захарните произведения от дълго време били свършили.

Тогава локалният пекар и производител на сладки Пиетро Фереро взема решение да направи сладостен колбас, формиран от две трети лешникова паста и към 20% какао, който да раздава на мизерстващите и гладуващи бойци. Продуктът бил устойчив, на ниска цена за подготвяне и елементарен за предпазване - съвършена композиция за изискванията на войната.

 Снимка 343185

Така се родила и първата Nutella. Трудно е да назовем въпросния колбас шоколад, защото бил с консистенцията на изсъхнала вафла и се режел на кръгчета, които по-късно се мажели върху самун, само че точно той е дал началото на познатия ни през днешния ден течен шоколад.

По-късно синът на Пиетро, Микел, решил, че ще промени малко рецептата, като трансформирал колбаса в по-рядка паста, която най-удобно се съхранявала в буркан. Още по време на войната Микел продал толкоз доста от новата Nutella, че няколко години след края на сраженията той имал големи имения по френската ривиера и разкрил една от най-големите (по това време) заводи в Италия.

 Снимка 343189

Микел бил толкоз богат, че всекидневно пътувал с хеликоптер от Монте Карло до Алба, където бил центърът на производството, тъй като държал да взе участие и следи процеса от близко. Самият той твърди, че на това се дължи огромна част от триумфа на Nutella през днешния ден.

Към днешна дата рецептата е много променена от тогавашната си формула, като количествата лешници и какао са много по-малки. Въпреки това една четвърт от всички създадени лешници в международен мащаб отиват точно за изработката на Nutella, а Микел Фереро е най-големият производител на захарни произведения в света през днешния ден, откакто преди няколко години компанията му закупи колоса Nestle.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР