Втората “космическа разходка, посветена по ремонта на уникалния научен прибор

...
Втората “космическа разходка, посветена по ремонта на уникалния научен прибор
Коментари Харесай

Астронавтите Лука Пармитано и Ендрю Морган отново са в открития космос, за да ремонтират Алфа Магнитен Спектрометър

Втората “космическа разходка ”, отдадена по ремонта на неповторимия теоретичен уред “Алфа Магнитен Спектрометър ”, е в ход! 

Европейският астронавт Лука Пармитано и неговият американски сътрудник Ендрю Морган излязоха в открития космос в 14:02 ч. българско време. Очаква се извънбордовата активност да продължи към шест часа и половина. Първата “космическа разходка ” бе извършена на 15-ти ноември, като нейната дълготрайност бе 6 часа и 39 минути. Първоначалните ремонтни процедури завършиха добре, само че следва още доста работа, с цел да може $2-милиардният изследовател на тъмна материя да бъде наведен в работоспособно положение. 

Експертите считат, че ремонтната активност не отстъпва по трудност на тогавашните ремонти на галактическия телескоп “Хъбъл ” от астронавтите на галактическите совалки. “Алфа Магнитен Спектрометър ” в никакъв случай не е бил построяван с желанието да бъде обслужван в открития космос, тъй че НАСА се приготвяше в продължение на няколко години за тези “космически разходки ” и за тази цел бяха основани неповторими принадлежности за корекция. Голяма част от пособията бяха доставени на борда на МКС от американския галактически транспортен съд “Сигнус ”, който сполучливо се скачи с орбиталния комплекс при започване на ноември.

В петък, по време на първата извънбордова активност, Пармитано и Морган отстраниха покривалото на “Алфа Магнитен Спектрометър ”, инсталираха парапети, за които могат да се захващат и да им е комфортно да ремонтират, отстраниха застопоряващите връзки на кабелите и охлаждащите тръби и отстраниха изолацията.

Днес дилемите са много по-сложни – би трябвало да се приготвят нови кабели за електрозахранване и транспорт на данни, да се инсталират скоби за застопоряването на новия помпен модул, да се пререже една тръба, с цел да се изпусне ненужният охладител от въглероден диоксид и да се прережат още пет по-малки тръби за транспорт на въглероден диоксид.

На 2-ри декември астронавтите още веднъж ще са в открития космос, с цел да прикачат новия помпен модул и да завържат новите охлаждащи тръби към “Алфа Магнитен Спектрометър ”. Окончателна четвърта извънбордова активност ще бъде извършена по-нататък за довършителните процедури и коригирането на възможните затруднения, които може да са зародили. 

Ако поправката мине наред, приборът ще работи най-малко до 2030-та година. 

Наблюдавайте “космическата разходка ” НА ЖИВО на уеб страницата на НАСА ТВ: https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html#public

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР