Всяко шампанско е пенливо, но не всяко пенливо вино е

...
Всяко шампанско е пенливо, но не всяко пенливо вино е
Коментари Харесай

Не всяко пенливо вино е шампанско

" Всяко шампанско е пенливо, само че не всяко пенливо вино е шампанско ". Не би трябвало да го забравяме. На пазара съществуват десетки типове, които не са създадени в провинция Champagne, т.е не са шампанско. 

Какво съставлява шампанското?

Всичко е просто: шампанско може да се назова единствено виното, което се създава във Франция в провинция Champagne. Без изключения. Всичко останало са пенливи виновност. Да, ние в България назоваваме пенливите виновност " шампанско " и даже на етикетите пишем „ шампанско “, само че от позиция на международното законодателство и отбраната на следените имена – това не е правилно. Размазвайки оригиналността и локалните индустриални предписания, ние унищожаваме идентичността и неповторимия темперамент на продуктите и това е доста тъжно.

Какви останали виновност с мехурчета познаваме?

Просеко

Prosecco - италианско пенливо вино, основата за което е сортът грозде Glera. И той може да се отглежда единствено на законодателно избрана територия, предопределена за производството на Prosecco. Тази територия се намира в района Венето, както и във Фриули.

Креман

Френско пенливо вино, което се създава по обичайната технология в няколко района от сортове, типични за тези райони. Стареене на утайката - минимум 9 месеца. Основните райони на произвеждане на кремани са Елзас, долината на Лоара, Бордо, Бургундия, Лиму, Жура и Савой.

Франчакорта

Италианското пенливо вино, което се създава по обичайната технология в региона на Ломбардия, отлежава на наслойка от най-малко 18 месеца. За Франчакортите се употребяват интернационалните сортове грозде - шардоне, пино блан, пино Ноар.

Кава

Испанско пенливо вино, технологията на произвеждане е традиционна; минималната експозиция е 9 месеца, а главният индустриален район е Каталуния. Сортове за локално произвеждане: макабео, парелада, щарело и други

Асти

Лесно просто и сладко италианско пенливо вино от Пиемонт от сорта грозде Moscato Bianco. Произвежда се по опростена технология: единствено една ферментация, вследствие на която се образува въглероден диоксид и остава захар, която не се преработва от дрожди. В тази връзка процентът алкохол в Асти е дребна, защото дрождите са спрели работата си по-рано, в сравнение с това се случва в сухите виновност.

Ламбруско

Италианското пенливо вино от едноименния вид грозде (сортовете Lambrusco в действителност са няколко) се създава основно посредством технологията Sharma-Martinotti, само че има и други способи. Това е както сладко и полусладко, по този начин и изсъхнало.

Зект

Германско пенливо вино, което се прави от разнообразни сортове грозде, като Ризлинг или пино ноар, което в Германия се назовава spetburgunder. Може да се създава както от обичайна технология, по този начин и от Шарма-Мартиноти.

Кейп Класик

Пенливото вино от Южна Африка се създава по обичайната технология основно от сортове грозде шардоне, Шенин блан, пино Ноар, Пинотаж.

Spumante

Това е името на всички пенливи виновност в Италия, правилно е, в тази страна има и категория Frizzante, това вино е с по-малко мехурчета и надлежно – по-малко атмосфери в бутилката.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР