Всяко година в ЕС умират по 200 000 работещи, като

...
Всяко година в ЕС умират по 200 000 работещи, като
Коментари Харесай

КНСБ: Много от трудовите злополуки в България се крият

Всяко година в Европейски Съюз умират по 200 000 работещи, като половината от тях стават жертва на ракови болести. Много от трудовите злополуки в България се крият и не се записват като се изключи тези, които приключват със гибел, сигнализират от КНСБ. Отдавна от синдиката упорстват в законодателството ни да се вкара директивата, обвързвана с канцерогени и мутагени на работното място.

Според формалната информация на Национален осигурителен институт през 2018 година в България са регистрирани 2914 трудови злополуки, а починалите са 92-ма. Подобна е картината за 2015 и 2016 година

Оперативните данни за първото тримесечие на 2019 година сочат 652 злополуки, като с съдбовен край са 15.

Един от огромните проблеми в страната ни е азбестът, съобщи националният секретар по сигурност и здраве на КНСБ Огнян Атанасов. Експертът изясни, че даже копирните машини и климатиците в офиса могат да станат виновници за редица здравословни проблеми.

“В България трудовите злополуки не се регистрират. Имаме два пъти по-висока смъртност в резултат на трудови злополуки на 100 хиляди заети. В България на 100 хиляди индивида се регистрират 100 трудови злополуки. В Европейски Съюз на 100 хиляди заети се регистрират 1400 трудови злополуки. Това значи, че в България трудовите злополуки се крият “, разяснява пред БНР още специалистът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР