Всяко дете ни струва поне един зъб – тази максима

...
Всяко дете ни струва поне един зъб – тази максима
Коментари Харесай

Грижа за зъбите по време на бременност

Всяко дете ни коства най-малко един зъб – тази максима не е наложителна в наши дни. И напълно не става дума единствено за хармония или даже за нашето лично здраве. Защото положението на устната празнина на бъдещата майка оказва въздействие върху развиването на плода. Добре е дамите да знаят това!

Научните проучвания демонстрират, че възпаленията на венците по време на бременност, в случай че не бъдат навреме лекувани, покачват риска от прибързано раждане 7 пъти! За страдание, тъкмо бъдещите майки са извънредно податливи на кариеси и проблеми с венците. Това постанова старателни грижи за устната хигиена, поддръжката на зъбите и чести контролни прегледи при стоматолог.

Какво слага здравето на зъбите в заплаха?

Киселините в хранопровода и повръщанията: Те са прекомерно постоянно събитие при бременните, само че нормално последното нещо, с което биват свързвани тези недоволства, са зъбите. Надигащите се стомашни сокове обаче са доста нападателни и нападат зъбния гланц, като стартират бързо да го разяждат и да провокират кариеси. Бактериите играят доста по-малка роля в това отношение.
Промяната в храненето: Много от бъдещите майки стартират постоянно да протягат ръка към киселите или сладките храни. Резултатът от нарасналата киселиност на рН-стойностите на слюнката значи спомагателен стрес за зъбния гланц. Той стартира да образува още по-бързо плака, която подтиква възпаленията. Сладкото въпреки това е превъзходна хранителна среда за бързото развиване на бактериите.

Как да спасим зъбите си?

• След всяко главно хранене почиствайте зъбите си с мека четка за зъби (с по-малка глава) и съдържаща флуорид паста за зъби (флуоридът заздравява зъбния емайл).
• След всяко повръщане щедро изплакнете устата с чиста вода а по-късно с несъдържаща алкохол, флуоридно обогатена здравна течност за уста. Дори без стомашни проблеми е добре да вършиме това веднъж на ден.
• Един път на седмица намазвайте зъбите с съсредоточен флуориден гел.
• Минимум два пъти по време на бременност би трябвало да отидете на надзорен обзор – в 4 и в 8 месец.
• Допълнително направете при стоматолога «професионално» разчистване на зъбите – чудесна профилактика, която може да ви спести куп неприятности. При него главно се почистват недостъпните за вас зъбни повърхности и даже венечните джобове. При това зъбите ви ще бъдат намазани с защитен флуориден лак.

Периодът на бременността не е от най-благоприятните за вашите зъби. Хормоналните промени понижават защитните сили на организма, върху зъбите по-лесно се натрупва плака и това усилва риска от кариеси, а покачвания приток на кръв във венечните тъкани ги прави по-уязвими и чувствителни, по-раздразними и подути.

Режимът на хранене

Когато сте бременна, вие се грижите освен за себе си, само че и за детето, което носите. Ето за какво би трябвало да обърнете внимание на храната, която консумирате предвид на здравето освен на вашите зъби, само че и за зъбите на бебето. Решаващо значение за здравината на зъбите има интервалът на тяхното формиране – още първите седмици на бременността. Дали ще има детето здрави зъби, зависи от майката. Бременността не предизвиква загуба на калций от организма, а по-скоро усилва нуждата от него, както и от доста други детайли.

Затова през време на бременността дамата би трябвало да употребява богата на витамини и минерални субстанции храна. Приемането на въглехидратни храни би трябвало да се ограничи в трите основни хранения (закуска, обед, вечеря), когато се приема и друга храна. Комбинирана с останалата храна, захарта поврежда зъбите по-малко, в сравнение с, в случай че се приема независимо. В междинните хранения (втора и трета закуска) не би трябвало да се включват въглехидрати. Вместо сладкиши яжте плодове, зеленчуци, сирене, салами, ръжен самун.

Вечер зъбите се мият за здраве, заран – за хубост

Миенето на зъбите отстранява питателните останки, защищава ги от формиране на зъбен камък и кариес и масажира венците. Много значимо е да се знае по кое време би трябвало да се мият зъбите. Разграждането на въглехидратите до киселини се прави директно след тяхното приемане.

Десет минути след изяждането на сладкиша в устната празнина към този момент може да се откри поврежда на централизация на киселините. Оттук следва правилото зъбите да се мият незабавно след ястие. Ако нямате опция да извършите това, стоматолозите предлагат след всяко хранене да жабурите устата си с елементарна вода. Измивайте зъбите си изключително след повръщане при утринни неразположения.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР