Всяко апокалиптично събитие в историята оставя след себе си милиони

...
Всяко апокалиптично събитие в историята оставя след себе си милиони
Коментари Харесай

За малцина пандемията се превърна в златна кокошка

Всяко апокалиптично събитие в историята оставя след себе си милиони безработни и разорени, хиляди рухнали бизнеси. Икономическите вреди от ковид занапред ще се пресмятат - Европа преди малко навлезе във втори, по-лош от първия локдаун. Но при всяко сходно събитие има и такива, които печелят. Дали ще са производители на оръжие по време на война, на високотехнологични информационни продукти в интервал на физическа изолация, или на лекарства и ваксини при филантропична рецесия - една шепа хора, за положително или зло, съумява да осребри бедствията като никой различен. 

Една забавна статистика на организацията Americans for Tax Fairness ( " Американци за данъчна правдивост " ), която пресметна чистото повишаване на благосъстоянието на 651 американски милиардери през последните девет месеца, споделя следното: в случай че ултрабогатите споделят своите " пандемични бонуси "  с 300-те милиона поданици на Съединени американски щати,

 

всеки американец ще получи по 3000 $

 

И богатите отново ще си останат по-богати, в сравнение с са били през март. Ръстът на облагите е даже по-висок за 400-те китайски милиардери, които са забогатели със 750 милиарда $ през апокалиптичната 2020-а.

И въпреки всичко, поименно?

Както и предходната година, най-богатият човек на планетата остава създателят на Amazon Джеф Безос. Въпреки развода със своята брачна половинка Макензи Скот, който отнесе огромна част от положението му (с брачното обезщетение и 4-те си % акции от " Амазон " някогашната госпожа Безос на собствен ред се подрежда измежду най-богатите с персонално имущество от $60 млрд.), за него 2020-а мина ослепително. Безос нагази в пандемията с персонално благосъстояние от 113 милиарда $, а през декември го бе нараснал с над 63% - вече се радва на 184 милиарда В изискванията на обществена изолираност и затворени магазини услугите на най-голямата платформа за онлайн търговия са търсени както в никакъв случай преди. Докато други международни концерни съкращават хиляди чиновници, Безос е назначил 400 000 нови служащи, с цел да покрият френетичните обороти преди най-тъжните коледни празници на века.

Успехът неизбежно му носи и редица критики. Преди броени дни парижки съд постанови, че в изискванията на коронавирус американската компания за онлайн търговия не прави задоволително за опазването на здравето и сигурността на служителите в логистичните си центрове. В решението се показва, че " Амазон " би трябвало да направи оценка на риска във всичките си складови пространства и да вземе нужните ограничения в отбрана на работещите там. За това сигнализираха и трима чиновници на компанията в Съединени американски щати, които след това бяха уволнени с аргумент  " систематично нарушение на вътрешните правила на компанията ".

" Гардиън " показва, че до октомври над 20 000 чиновници на " Амазон " са били инфектирани с ковид. Изданието назовава мениджмънта на Безос

 

" капитализмът на чичо Скрудж "

 

и напомня, че през цялата си 25-годишна история неговата компания се е съпротивлявала яростно против обединяването на чиновниците си в профсъюзи, които да обезпечат тяхната сигурност и достолепие по време на работа.

Макар да остава втори по сумарно благосъстояние, има един бизнесмен, който тази година е забогатял повече даже от Безос - Илон Мъск. Роденият в ЮАР създател на Tesla и SpaceX е съумял да " проработи "  118 млрд. долара през последните девет месеца на 2020-а. Преди това активите му възлизаха на " скромните " 24 милиарда.

През януари т.г. неговата компания за произвеждане на електрически автомобили се подреди втора измежду автомобилните концерни с най-висока капитализация (изпреварвайки " Фолксваген " ), а наскоро задмина световния водач " Тойота ". Дали са по-качествени и надеждни " Теслите " на Мъск, не е тематика на този диалог, само че предприемачът визионер продава не просто коли, ръководени от екрана на смарт телефона - той продава фантазии. През май Илон Мъск със SpaceX съумя да

 

възроди галактическата стратегия на Съединени американски щати

 

- за пръв път от совалката  " Атлантис " през 2011-а към МКС се насочи американски пилотиран полет. С ракетата на Мъск сполучливо отпътуваха двама астронавти, а през ноември - още четирима.

Основателят на Tesla и SpaceX се прочу и със своите скандални изявления за COVID-19. През октомври Мъск съобщи, че нито той, нито фамилията му ще си слагат ваксина - дори нарече Бил Гейтс, прочут с вложенията и промотирането на имунизациите, " дръвник ". В същия подкаст на " Ню Йорк таймс " 49-годишният милиардер коментира карантинните ограничения в Съединени американски щати като " неетични ", защото поради тях фабриката на Tesla също трябваше да затвори. На коментара на журналиста, че поради неспазване на ограниченията в Съединени американски щати са умряли хиляди, Мъск отвърна:  " В последна сметки всички умират ", и подсети, че SpaceX не е серпантина и за ден през цялата пандемия: " Имахме позволение, тъй като вършехме работа, обвързвана с националната сигурност ". През ноември пък Илон Мъск се разболя и изобличи като неточни известните в последно време антигенни проби, като си направи 4 в един ден - от тях два излязоха положителни, два негативни. Но той в никакъв случай не показа с обществеността резултата от PCR-а, който сякаш направи по-късно.

Сред най-забогателите е и създателят на " Facebook " Марк Зукърбърг. Неговите активи надвишиха 100 милиарда $, откакто се удвоиха по време на рецесията. През последните седмици обаче 36-годишният предприемач бе 

 

подгонен от Федералната комерсиална комисия 

 

и коалиция от 46 щата, които заведоха антитръстово дело против софтуерния колос, обвинявайки го в корист с монопола му в социалните медии. Искът е обвързван с придобиването на " Инстаграм " и WhatsApp, надлежно през 2012 и 2014 година " Facebook " е обект на засилен антитръстов надзор и в Европа, а ЕК провежда авансово следствие на контрола и потреблението на потребителските данни от компанията, в това число за рекламни цели.

Макар да изостава от рекордьорите, внезапно усъвършенства своя стандарт и китаецът Ерик Юан. 50-годишният бизнесмен основава своя най-успешен артикул преди 9 години. Видеоплатформата Zoom излезе на борсата едва през 2019-а, а само месеци по-късно акциите ѝ просто експлодираха. Състоянието на Юан през днешния ден се пресмята на 16 милиарда $.

Ерик Юан е роден в източната китайска провинция Шандун и е учил математика и компютърни науки, преди да се реалокира в Съединени американски щати през 90-те и да стане инженер в WebEx. След като компанията е добита от Cisco, новият собственик отказва да поддържа концепцията му за просто приложение, уместно за света на смарт телефоните - ето за какво Юан напуска, с цел да го сътвори самичък. Възходът му в Силициевата котловина съответства с възходящото напрежение сред Съединени американски щати и Китай. След като пандемията трансформира Zoom в нещо всекидневно в семействата, последваха „ отвратителните клюки и дезинформации “, както ги назовава Юан – въпроси за неговата преданост и съмнения дали Zoom не е в действителност

 

инструмент за шпионаж от страна на Пекин

 

(една трета от работната мощ на компанията се намира в Китай). Предприемачът, който е жител на Съединени американски щати от 2007-а, твърди, че неговият дом от дълго време е в Америка. Въпреки това специалисти по киберсигурност остро подлагаха на критика сигурността на Zoom и опцията за нахлуване на нежелани " посетители " в частни диалози на платформата.

Добре се оправя и неговият съотечественик от Ханджоу Джак Ма. Основателят на китайския конкурент на " Амазон " - " Али Баба ", за деветте пандемични месеца е добавил 14 милиарда към досегашното си положение от 38.8 милиарда $. Имането си умножават и обичайно богатите като Бил Гейтс и Стив Балмър от " Майкрософт ", Лари Пейдж и Сергей Брин от " Google ", Лари Елисън ( " Оракъл " ), Майкъл Дел ( " Дел " ), продавачите на разкош Бернар Арно (LVMH) и Франсоа Пино (YSL, " Гучи " ), притежателят на " Найки " Фил Найт и други

Някъде в долната част на класацията е един непредвиден милиардер, който не има персонален автомобил и ходи на работа в лабораториите на " Бионтек " с колело. Това е германецът от турски генезис Угур Шахин, който дружно със брачната половинка си Йозлем Тюречи и съдействието на концерна " Пфайзер " (апропо шефът на фармацевтичния колос Алберт Бурла е грък от Солун) създаде имунизацията, към която с вяра през днешния ден са обърнати милиони погледи по света. 

Шахин е роден в Искендерун, само че 4-годишен идва с майка си в Кьолн, където татко му към този момент работи във фабриките на “Форд ”. Завършва медицина в Кьолнския университет, а през 1992-ра пази докторска степен. Дори в сватбения си ден с Йозлем Шахин отскача до гражданското небрежно, преди да се върне в лабораторията. Семейната им компания  " Бионтек ", учредена през 2008 година с съществена цел създаването на технологии и лекарства за имунотерапия на онкоболни пациенти, през днешния ден има 1800 чиновници. През 2019-а фондацията на Бил и Мелинда Гейтс влага в нея $55 млн. за проучвания върху СПИН и туберкулоза. След изобретяването и регистрацията на иРНК имунизацията против COVID-19 Угур Шахин се нарежда сред най-богатите германци - цената на неговия дял в " Бионтек " се пресмята на 2 млрд. долара.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР