Всяка велика идея за милиони долари е била копирана от

...
Всяка велика идея за милиони долари е била копирана от
Коментари Харесай

Най-желаните коледни подаръци през годините: Барби става хит през 1959 г.

Всяка велика концепция за милиони долари е била копирана от някой различен. До този миг показахме някои от най-търсените и продавани коледни дарове през последните няколко години. В множеството случаи основателят показва своята концепция, някой различен вижда капацитета и бърза да се възползва от нея. И по този начин доближаваме до 1959 година и появяването на именитата кукла Барби. Зад основаването на играчката, която вечно ще промени детските стаи по света, стои Рут Хандлър и нейната дребна щерка Барбара.

Историята стартира някъде в средата на предишния век, когато Рут забелязала по какъв начин нейната щерка обичала да влиза в ролята на стара, само че тъй като нямала същински кукли, постоянно си рисувала личност от хартия, с които да играе. Елиът не бил удивен от концепцията, въпреки и да не губил безусловно нищо от предлагането изключително в позицията на създател на Мател. Според него това щяла да бъде сериозна загуба на време. И по този начин краткотрайно Барби останала замразен план. При една разходка в Германия, Рут била придружавана със своите две деца – Барбара и Кенет. Семейството попаднало на една специфична кукла на име Билд Лили. Фигурата била като на възрастен и отговаряла навръх концепцията на Рут.

На потегляне през далечната 1956 година майката ще закупи три броя от въпросните кукли. Една дава на своята щерка, а с другите отива в Мател. Куклата Лили била воин от комикс на Рейнхард Беютин за вестник Билд. Лили била руса, работеща жена, която получавала всичко с визия и печелене на мъжките сърца. За тази специфична задача помагал и инженера Джак Раян (същият по-късно оказва помощ и за играчките от Hot Wheels серията и по-късно става вицепрезидент на компанията Мател). На 9 март 1959 година се ражда и американската версия, която е показана на панаира на играчката в Ню Йорк. Първата кукла била облечена в бански костюм на черни и бели линии, Барби била с вързана коса и се предлага като русокоска и брюнетка на бъдещите девойки, които доста скоро ще полудеят по въпросната играчка.

 SANYO DIGITAL CAMERA

Снимка: By Original uploaded by Barbieologin at Wikimedia Commons (Original uploaded at 2009-08-11 10:16) as File:Mattelno1br.jpg. Permission CC-BY-3.0; Released under the {{Cc-by-3.0}} license (Transferred by Crakkerjakk 12:05, 16 June 2012 (UTC)., Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=36158228

Интересен факт е, че първите кукли стартират да се създават в Япония дружно с облеклата. Любопитен факт е, че всяка одежда на куклата била правена от средностатистическата японска стопанка. Още през първата година са създадени близо 350 000 кукли и тъкмо толкоз са продадени. Куклата била пожелавана от съвсем всяко американско момиченце и до края на празниците не можела да бъде открита в магазинната верига. Разбира се, немският производител също не закъснява с юридическите маневри и единствено 2 години по-късно стартира дело с Мател. Защо толкоз късно? Преди това компанията се е чудила дали да патентова куклата или не, само че откакто прави и това, публично декларира, че Барби е копие на Лили.

Практически господата са прави. Това надалеч не е единствената компликация. За Рут било комплицирано да изясни на фамилиите, че Барби е онази играчка, която би трябвало да има някаква аналогия с възрастните. Ранните изследвания посочили, че доста фамилии не утвърждават някои елементи от куклата и необикновен фокус падал точно върху цялостното деколте на куклата. Въпреки огромните проблеми и непрекъснатите промени, Барби претърпявала доста серозни промени във връзка с визията си. Едно основополагащо е промяна на очите, които преди този момент като че ли били прекомерно надменни. През 1971 година погледа се поправя и гледа право напред. Успехът на Барби е величествен и може би недостигнат по днешните стандарти.

Нещо доста впечатляващо е, че съгласно изчисленията на Мател, Барби се продава на всяка секунда и се предлага на пазарите на 150 страни. Повечето играчки са обречени да останат единствено развлечение за дребни деца, само че през годините видяхме толкоз стремглави промени освен във визията на Барби, само че и във визията на някои холивудски звезди. Практически куклата съумя да наследи въздействието на своята немска родственик и даже се трансформира в модел на хубост, музикална ария, инфлуенсър и даже фешън икона. Мател оферират цялата колекционерска история от всичките 700 кукли. Анди Уорхол рисува картина с Барби, която по-късно се продава на търг за 1.1 милиона $. През 2015 година Уорхол още веднъж работи с Мател за основаването на своя лична кукла. През 2013 година в Тайван се появява и първото Барби кафе. Още при започване на своя живот, играчката получава и история. Родена е в Уисконсин и цялото ѝ име е Барбара Милсънт Робъртс. Нейният сътрудник е Кен, който се ражда единствено две години след стартирането на Барби.

 Oreo_Fun_Barbie

Снимка: By unknown, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=6739437

Самият Кен се изплува на сцената още веднъж през 2004 година и съгласно компанията е имало разлъка сред героите. През 2006 година публично оповестиха, че са се събрали още веднъж. Домашните любимци на куклата са към 40 и включват кучета, котки, кон, панда, лъвче и зебра. Автопаркът също е впечатляваш и може да видите розов Corvette кабрио, каравана, няколко модела на Jeep и други. През годините Барби е била доктор, астронавт, авто играч и други. Въпреки всички позитивни промени, един от куризоните случаи, който стимулира Американската асоциация на дамите от университетското общество да стачкуват е обстоятелството, че през 1992 година се появява говорещо Барби. Макар и Барби да може да каже към 270 изречения, до момента в който общият брой заложени е към 216 564 345, една толкоз страшна имитация е „ Математиката е сложна! “. Това предиздвикало интелектуалките да изискат отмъщение и евакуиране на серията.

Истината е, че едвам 1.5% от цялата партида са имали заложена тази фраза, само че с цел да смъкват гарда и да предложат отплата, Мател споделят, че втора партида с тази имитация няма да има и всеки афектиран може да размени своето остаряло Барби с ново. Впрочем това е единствено началото по обвиняванията в сексизъм. За към този момент 60 години на пазара, Барби е считана освен за мотиватор на младите девойки, само че и като сексист, който демонстрира по какъв начин женското съсловие не е задоволително кадърно да се оправя в бизнеса.

 Valeria_Lukyanova_(cropped)

Снимка: By Creative Commons – https://www.youtube.com/watch?v=Sh2I519ZpaUCreative Commons Attribution license (reuse allowed), CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52334861

През 2001 година разнообразни учени споделят, че от ден на ден млади девойки се стремят да наподобяват на куклата, а да не приказваме какъв брой пари са изхарчени за пластична хирургия, която би трябвало да трансформира елементарния човек в жива имитация на Барби. Такъв е казусът на Валерия Луканова, която цялостен живот желала да има физиката на куклата, въпреки и сходна смяна да не се считала тъкмо за здравословна. В последно време се вижда загубата на интерес към играчката, само че пък Барби може вечно да остане класика в сърцата на няколко генерации. Днес производителя е много по-смел, въпреки и Барби да не провокира този възторг, който е правила преди близо 60 години.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР