Всяка страна има своите обичаи и специфични гласни или негласни

...
Всяка страна има своите обичаи и специфични гласни или негласни
Коментари Харесай

Храна, подаръци, бакшиши: какви правила има в чужбина

Всяка страна има своите традиции и характерни гласни или негласни правила за държание. Идващите извън са длъжни да се преценяват с локалния етикет и порядки. Това се отнася и до високопоставени лица и държавни глави. Американският президент Джо Байдън да вземем за пример бе подложен на критика, че при срещата си с крал Чарлз Трети е пренебрегнал протокола, като си е разрешил да придържа по-дълго ръката на английския монарх, до момента в който се ръкувал с него, както и че го е докосвал по гърба, писа сп. " Нюзуик ".

Когато си поканен на посетители

На посетители в чужбина: разпоредбите може и да са различниСнимка: DW

Но и за елементарните гости на непозната страна постоянно има правила, които би трябвало да се познават и съблюдават. В Португалия да вземем за пример се счита за неучтиво да поискате в допълнение сол към храната. А във Франция се смята за неприятен жанр, в случай че си поръчвате мартини или уиски преди вечеря.

В Япония е признато да се отпива на дребни глътки, до момента в който се яде - на това се гледа като на израз на признателност. В Страната на изгряващото слънце има и бит да се сърба, с което се демонстрира, че храната е вкусна. В Съединените щати пък е признато да се оставя великодушен бакшиш на келнера или на бармана, който ви обслужва.

В Кипър, Малта и Канада е напълно в реда на нещата, когато гостът дойде с известно, само че въпреки всичко неголямо, забавяне. Подобно нещо обаче е табу в Австрия да вземем за пример, където хората обичат точността.

За да не ви гледат необичайно

В доста европейски страни съществуват специфични правила за хранене. В Норвегия не е признато да се яде с ръце, без значение защо ядене става въпрос. В Естония - в противен случай - късането на хляба с ръце се възприема като нещо изцяло обикновено. В Италия се смята за засегнатост, в случай че си поискате в допълнение сирене към поръчаната към този момент пица.

Когато ви сервират кафе или чай - не прекалявайте!Снимка: Fotolia/Africa Studio

Ако ви се случи да пиете кафе в Катар, помнете, че след последната глътка е признато да разклатите чашата. В Йемен пък има бит да не се пият повече от три чаши кафе или чай – всичко друго се счита за неучтивост. Ако ви предложат чай или сладки в Иран, етикетът ви задължава преди да приемете, първо да откажете. След това не съществува ограничаване какъв брой чаши може да изпиете.

В Хаити и в Доминика ръцете ви би трябвало да остават постоянно над масата, до момента в който се храните. Важно предписание от етикета в Мексико е, че такос постоянно се ядат с ръце. Ако в Ямайка се храните дружно с други хора, обичаят повелява всяко ядене, поставено на масата, да бъде опитвано.

Посещения, дарове, жестове

При уговарянето на срещи или крайни периоди в Испания би трябвало да имате поради, че тези неща са относителни и служат най-вече за ориентировка, само че не съставляват обвързващ контракт за акуратност сред страните.

Някои страни имат експлицитни правила за позволените жестове с ръце. В Панама не е възможно да се сочи с пръст към други хора. А в Гватемала стискането на палеца сред показалеца и междинния пръст, както и свиването на четирите пръста в пестник се считат за недружелюбни жестове.

Подобно на някои европейски страни и в Доминиканската република също имат правила за подаръците. Черният и синият цвят се асоциират със скръбта, тъй че избягвайте да поднасяте дарове в такива цветове.

Традиционен метод за пакетиране на дарове в ЯпонияСнимка: cc-by-3.0/Katorisi

В Южна Америка съществуват страни, в които не е признато да се сервират избрани дарове. В Парагвай и Перу да вземем за пример е възмутително да дарите някому нож. Подобен " жест " символизира " разрязването " на другарството. В Аржентина вдигнатият палец или проявлението на знака " ОК " с пръсти не е нещо позитивно, а се счита за засегнатост.

Кога си потеглят гостите

Във Венецуела е признато домакините да демонстрират на гостите по кое време е време да се разотиват, като сложат метла на вратата. В Южна Африка пък постоянно съпровождат гостите до колата, до пътя или до вратата – в противоположен случай гостът може да си намерения, че е нежелателен. А в случай че запалите цигара в Чили, е редно да предложите и на всички към вас.

В някои страни на Азия съществуват напълно съответни правила за пакетирането на дарове. В Камбоджа опаковъчната хартия като цяло се свързва с тъгата. Избягвайте я. В Шри Ланка бялата и черната хартия символизират траура, само че може да се употребяват останалите цветове. При подаване на подарък в Ирак, Непал или Обединените арабски емирства, в никакъв случай не го правете с лявата ръка.

Ако се надявате да си вземете раковина като спомен от Сейшелите, бързо забравете тази концепция - на доста места на екзотичните острови това е неразрешено.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР