Всяка политическа криза има своята цена. От позицията на централната

...
Всяка политическа криза има своята цена. От позицията на централната
Коментари Харесай

Управителят на БНБ: Всяка политическа криза има своята цена

" Всяка политическа рецесия има своята цена. От позицията на централната банка най-лошият сюжет е, в случай че тази цена бъде платена за сметка на закъснение на икономическото възобновяване и подкопаване на финансовата непоклатимост. " Това показва шефът на Българската национална банка Димитър Радев в изявление за Bloomberg Businessweek BG.

" Ето за какво ние в Българска народна банка се стремим в тази сложна среда, и в границите на нашия мандат, да подсигуряваме стабилността на паричния режим, а отсам и ценовата непоклатимост в страната, а също по този начин и безпрепятствения достъп до кредитен запас на бизнеса и семействата. ", показва той.

Безпрецедентният растеж на банковите депозити в условия на съвсем нулеви лихви значи лимитирани капиталови благоприятни условия, а това не е добър знак за икономическата интензивност както на бизнеса, по този начин и на семействата, излиза наяве от думите на Радев.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Институционалните дефицити, неподходящите демографски загар...

" Това демонстрира продължаващо доверие в банковия бранш в среда на ниски и даже негативни лихви. В същото време този растеж значи продължаваща неустановеност в икономическата среда и лимитирани капиталови благоприятни условия, а това не е добър знак за икономическата интензивност както на бизнеса, по този начин и на семействата. ", споделя шефът на Българска народна банка.

Гуверньорът на централната банка чака напредък на действителния Брутният вътрешен продукт на България още през тази година, като показва, кои са главните опасности пред родната стопанска система.

„ Основният риск пред стопанската система остава динамичността на разпространяване на COVID-19 и възможна нужда от нови ограничаващи ограничения. Възможно е тази година българската стопанска система да усети отрицателни резултати също от политическата обстановка в страната – риск, който не е калкулиран в последната ни прогноза. “, споделя той.

Според Радев българската банкова система е понесла сполучливо рецесията, като има подготвеност за даже по-дълъг интервал на неустановеност. Относно предстоящото приемане на еврото у нас, шефът на Българска народна банка показва, че „ присъединението към еврозоната се обрисува като образец за политическа константа в България. Нещо повече, това е подобаваща национална цел ". По думите му, всевъзможни страхове от приемането на еврото ще правят отстъпка пред действителните причини за изгодите от влизането в еврозоната.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР