Всяка по-значителна сделка с руските компании ще трябва предварително да

...
Всяка по-значителна сделка с руските компании ще трябва предварително да
Коментари Харесай

Как новите санкции на САЩ ще повлияят на военните сделки с Москва

Всяка по-значителна договорка с съветските компании ще би трябвало авансово да се съветва с Вашингтон.

Още по тематиката
Санкции против " МиГ " - Съединени американски щати ще санкционират всеки, който има " значителен бизнес " с компанията
от Дневник,28 окт 2017
Русия въздейства на политиката в Чехия посредством " мрежа от контакти ", сочи разследващ отчет
от Дневник,26 окт 2017 Засегнати са корпорации, даващи 90% от износа на съветско въоръжение.

На 26 октомври Държавният департамент на Съединени американски щати разгласява първият лист със глобени компании и организации от Русия според условието на подписаният от президента Доналд Тръмп нов закон от 2 август. Освен трите съществени спецслужби на Москва и три организации, които съгласно Вашингтон правят " разследваща активност ", са включени 33 компании, на които се падат над 90% от износа на съветско въоръжение.

Като гръбнак на съветския военно-промишлен комплекс не обезпечават и не по-малко от две трети от покупките на оръжие и съоръжение от съветското министерство на защитата, заяви деловият в. " Ведомости ". Сред добавените няколко имена попада и корпорация " МиГ ", от която зависи модернизацията на забележителна част от българската бойна авиация.

Законът, прочут като Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATS), не нанася тежък удар на настоящия бизнес на множеството корпорации, защото 29 от тях към този момент са обект на американски и западни наказания от 2015г. насам. Затова оповестяването за прекъсване на финансиране за тях или издаване на визи за управлението им не трансформира значително обстановката.

Кое е новото

Принципно новото е, че от 29 януари 2018г. санкции може да се постановат от Съединени американски щати на всеки контрагент на съветските компании, стига специфична комисия към Държавния депатамент да реши, че е извършна " основна транзакция " след 2 август 2017г. Чуждата компания може да бъде изолирана от всевъзможни финансови услуги, кредитиране и експортни гаранции от американски банки и вложения, ограничение правото да има имущество в Съединени американски щати, възбрана за достъп на американска територия на мениджърите и главните акционери. CAATS е и типичен приер за екстериториалност на ограниченията, защото може да преследва всяка компания и физическо лице по света. Това важи и за вътрешния съветски пазар, т.е. за съветски компании, правещи бизнес в страната със глобените.

При това доста мъчно ще е да се излезе от глобите, защото CAATS разрешава на Конгреса на Съединени американски щати да блокира всяк орешение на президента на страната да ги анулира. Подобна мощ имаше поправката " Джаксън-Ваник ", призната през 1974г. в едни от най-напрегнатите времена от студената война. С нея се въвеждаха ограничавания да търговията сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики, а анулацията ѝ пристигна 38 години по-късно.

Особеното в този случай е, че самото наличие на фирмите и организациите в листата не значи автоматизирано въвеждане против тях на наказания. Активите им няма да се замразяват в Съединени американски щати (това към този момент е направено за множеството по силата на предходно ембарго), не следва тотално преустановяване на бизнеса - с тях, а имената от листата няма автоматизирано да попадат в забранителния лист на финансовото министерство на Съединени американски щати, което ползва глобите.

На въпроса " подлежат ли на наказания съюзнически или партньорски страни, закупили съветско въоръжение, аварийни елементи и обвързваните с това доставки " от Държавния департамент дават отговор, че не не помнят какъв брой значими са единството и връзките с тези страни и че Вашингтон ще продължи да търси такова единение с европейски и други сътрудници за използване на глобите, " които са ефикасни и значими за контриране на съветската експанзия в Украйна ". " Там, където е допустимо, Съединени американски щати имат намерение да работят с сътрудници и съдружници, с цел да им оказват помощ да разпознават и избегнат включване в евентуално попадащи под глобите действия, като в това време укрепваме военните качества, употребявани за групови отбранителни старания. "

Кой ще пострада

Очевидно се свиват бизнес опциите за корпорации като " Ростех " и дъщерните " Рособоронэкспорт ", " Оборонпром " или " Вертолеты России ", извели Русия до второто (според SIPRI) място в света по експорт на въоръжение през 2016г. Андрей Фролов, основен редактор на сп. " Экспорт вооружений ", разяснява за РБК, че " даже клиенти със лични финансови благоприятни условия към този момент добре ще си помислят по какъв начин да осъществят покупко-продажби по този начин, че да не попадат под глобите на Съединени американски щати ". Индия, Китай и Виетнам ще продължат да си партнират с Русия в отбранителния бранш, само че това не е несъмнено за страни като Казахстан и Азербайджан.

" Най-лошото от тези наказания за военно-промишления комплекс е, че въздействат индиректно посредством пропуснати изгоди, т.е. просто клиентите не идват при нас и няма по какъв начин да разберем за какво - поради ембаргото или тъй като не ги устройва цената ", добавя той.

Ръководител на една от глобените компании разяснява за " Ведомости ", че са застрашени покупко-продажби с близки до Съединени американски щати страни като Турция, Саудитска Арабия и Катар. От друга страна, може и съветски държавни банки като ВТБ и Сбербанк, работещи с военно-промишления комплекс, да се въздържат от кредитиране, с цел да избегнат още проблеми с американците. Затова от известно време се обмисля основаването на специфична банка за обслужване на ВПК. Дори тя да се появи, ще е нужно време да проработи, а в преходния интервал корпорациите ще имат проблеми с обслужването на заеми, счита източникът на " Ведомости ".

Ще се разшири ли обсегът

Съединени американски щати може да продължат с натиска над Москва, защото законът не е привързан с споразумяване на рецесията в Източна Украйна или анексирането на Крим, а с съветската интервенция в американските избори. Мерките, които може да поселдват, са свързвани с железопътния, транспортния, металургичния и минно-добивния браншове на съветската стопанска система. Като догадка за нови наказания се разясняват още сътрудници на руснаците в петролно-газови планове и участници в строителството на експортни съветски тръбопроводи. В описи може да попаднат още авторитетни предприемачи и политици в Русия.

Засега това наподобяват далечни вероятности, защото санкционирането на Русия не е измежду целите на администрацията на Тръмп. Първият лист бе оповестен един месец след крайния период, подложен от конгресмените, а има и планове, които би трябвало да бъдат глобени след координиране със съдружниците на Съединени американски щати.

Понеже няма явен аршин, какво е " основна " договорка, Държавният департамент предлага на фирмите, обмислящи бизнес със глобените, авансово по се съветват с Вашингтон. На брифинга от 27 октомври представител на американската дипломация сподели, че Съединени американски щати не възприемат закона като инструмент за конкурентна битка.
Какво е " забележителна договорка "

В обяснителната част към документа се споделя, че дали една договорка е " забележителна " ще се взема решение от Държавния департамент " след разискване на всички обстоятелства и условия към транзакцията и претегляне на разнообразни фактори за всеки съответен случай ". Сред факторите се показват (но и се прецизира, че обсегът им може и да е по-широк) значимостта на договорката за националната сигурност и външнополитическите ползи на Съединени американски щати, естество и мащаб на транзакцията и връзките и смисъла ѝ за отбранителния или разследващия бранш на Русия.

Изрично се показва, че най-вероятно няма да се задействат наказания, в случай че договорката за артикули и услуги е за чисто цивилен крайни консуматори и не включва разследващи структури. Това значи, че конструкторското бюро " Сухой " може да е в новия лист, само че клиенти в Ирландия, Мксико и Тайланд ще си получат гражданския Sukhoi Superjet 100. Същото важи и за случаи, свързани с регулаторната роля на ФСБ - съветското контразузнаване, да вземем за пример, издава документи за допускане на съветския пазар на електроника за всеобща приложимост. В CAATS обаче няма и твърдо заричане, че са изключени гражданските покупко-продажби.

Това доста наподобява на секторните наказания против руск ибанки и петролни компании - и при тях няма тотална обсада на активи и възбрана да се прави бизнес, а се лимитират част от покупко-продажбите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР