Всяка пета фирма е намалила заплатите на персонала заради кризата,

...
Всяка пета фирма е намалила заплатите на персонала заради кризата,
Коментари Харесай

Всяка пета фирма у нас е намалила заплатите заради кризата

Всяка пета компания е понижила заплатите на личния състав поради рецесията, демонстрира проучване на ManpowerGroup България за подхванатите ограничения на работодателите в страната, свързани с пандемията от COVID-19.
Над 19% от интервюираните признават, че техните работодатели са орязали възнагражденията, с цел да си понижат разноските, до момента в който при близо 62% не е имало намаляване.
Проучването е извършено в интервала декември 2020 година - януари 2021 година под формата на анкета от 16 въпроса с представителна извадка от 217 чиновници на разнообразни равнища в компании от 13 промишлености в цялата страна.
Всяка трета компания пък е отменила съществуващите преди пандемията придобивки за служащите, а 17 на 100 са пратили личния състав си в неплатен отпуск. Последната мярка се е употребила най-често в браншове като туризъм и ресторантьорство, търговия и произвеждане, прецизират специалистите.
“Част от анулираните спомагателни тласъци се дължат и на дългия интервал на работа от у дома за доста от нас, което промени нуждата да се обезпечават билети за градски превоз, ваучери за гориво, кетъринг в офиса и подобни”, изясни Герасим Найденов, старши съветник “Пазарни проучвания” в компанията.
По думите му за длъжностите и промишленостите, в които продължава да има апетит за квалифицирани фрагменти, да вземем за пример в осведомителните технологии, заплатите не стопираха да порастват и по време на пандемията.
39% от интервюираните чакат работодателите им да наемат нови чиновници заради нараствания размер работа по време на пандемията, като тази потребност е най-осезаема в секторите “Информационни технологии”, “Здравеопазване и фармация” и “Транспорт и логистика”.
Половината от чиновниците утвърждават ограниченията, които шефовете са подхванали в спешната обстановка, като демонстрират най-голямо задоволство от обезпечаването на защитни средства като маски, ръкавици и дезинфектанти (79%), благоприятни условия за работа от у дома (75%) и гъвкаво работно време (69%).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР