Всяка година, в малките часове на неделна сутрин през март,

...
Всяка година, в малките часове на неделна сутрин през март,
Коментари Харесай

Защо сменяме времето?

Всяка година, в дребните часове на неделна заран през март, 60 минути изчезват от часовника и времето се появява още веднъж всяка година през ноември! Не, това не е вълшебен трик — това е прекосяването от зимно към лятно часово време и назад.

Лятното часово време е основано, с цел да се употребяват по-добре дългите слънчеви часове през лятото. Чрез преместването на часовниците с един час напред през март, ние печелим един час дневна светлина от сутринта до вечерта. В първата неделя на ноември ние се „ връщаме обратно “ и превъртаме часовниците си обратно, с цел да се върнем към общоприетото време.

Но от кое място идва лятното часово време и с какво е потребно?

Идеята е препоръчана за първи път в есе от Бенджамин Франклин през 1784 година, а по-късно е препоръчана на английския парламент от англичанина Уилям Уилет през 1907 година

Докато Германия и Австрия са първите страни, които употребяват лятното часово време през 1916 година, малко прочут факт е, че няколкостотин канадци изпреварват Германската империя с осем години. На 1 юли 1908 година жителите на Порт Артър, Онтарио (днешен Тъндър Бей) реалокират часовниците си с един час напред, с цел да стартират първия в света интервал на лятно часово време.

Идеята обаче не се постанова в международен мащаб, до момента в който Германия не вкарва лятното часово време през 1916 година Часовниците в Германската империя и нейния съдружник Австрия били преместени с един час напред на 30 април 1916 г - две години след Първата международна война.

Обосновката била да се сведе до най-малко потреблението на изкуствено осветяване, с цел да се спести гориво за военните старания. В рамките на няколко седмици Обединеното кралство, Франция и доста други страни последват концепцията. Повечето от тях се връщат към общоприетото време след Първата международна война и едвам през идната международна война лятното часово време се завръща в по-голямата част от Европа.

В годините след Втората международна война обособени страни и общности вземат решение дали желаят да продължат да съблюдават лятното часово време и по кое време да го създадат. Това значи, че някои градове изостават с един час от други, макар че на картата ги разделят единствено няколко благи.

Лятното часово време към този момент се употребява в над 70 страни по света и визира над един милиард души всяка година. Началната и крайната дата варират в другите страни.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР