Всяка година стотици деца и възрастни се нуждаят от трансплантация

...
Всяка година стотици деца и възрастни се нуждаят от трансплантация
Коментари Харесай

Спаси живот: Включи се в регистър за потенциални донори на костен мозък и стволови клетки

Всяка година стотици деца и възрастни се нуждаят от трансплантация на стволови кафези – процедура, която може да бъде единственият късмет за живот за хора с левкемия, мултиплен миелом и някои типове лимфоми.

За спасяването на живота на реципиента са нужни единствено от 1% до 5% или даже по-малко от хемопоетичните стволови кафези на донора. Стволовите кафези се възвръщат изцяло за 2 до 6 седмици, през което време може да водиш естествен живот, без да се притесняваш, тъй като имунната ти система остава мощна и способна да се оправи с всички провокации.
Около 70% от пациентите обаче нямат подобаващ донор в фамилията и тяхното изцеление зависи от намирането на неродствен донор. За да бъде допустимо това, съществува Български указател за донори на костен мозък и периферни стволови кафези, само че уви – искащите да се запишат в него са малко, въпреки че процедурата прилича нормално взимане на кръв.

Ето за какво задачата на екипа по клинична имунология в Александровска болница, който поддържа регистъра, е да опише малко повече за процедурата и да ти вдъхне кураж да се включиш. А по този метод можеш да спасиш човешки живот.

Какво съставлява процедурата по подаяние на костен мозък и периферни стволови кафези?
В случай на съгласуемост с избран пациент, ти ще бъдеш помолен да дариш дребна част от твоите стволови кафези, които да спасят неговия живот. Има два метода, по които това може да стане:

Даряването на хематопоетични стволови кафези от периферна кръв е нехирургична процедура и най-често срещаният метод за даряване (над 70%). В продължение на няколко дни преди даряването ще ти бъде даван специфичен растежен фактор, който да увеличите броя на стволовите клетките в кръвта, които се употребяват за трансплантация. След това кръвта ти се филтрира от машина, която ги отделя. Процесът се назовава афереза и лишава единствено няколко часа, през което време може да си четеш книга или да гледаш някой обичан филм.

Даряването на хематопоетични стволови кафези от костен мозък е хирургична процедура, при която стволовите кафези се извличат чрез пункция на хълбочната кост (таза). Процедурата се прави под обща анастезия и няма да почувстваш болежка. Какъв тип хемопоетични стволови кафези ще дариш зависи от разнообразни фактори, само че ти си този, който има финалната дума. Имаш право да промениш своето решение във всеки един миг, тъй като донорството е постоянно непринуден акт.

Кога и къде да се запиша в регистъра?

Можеш да се включиш и отдалечено посредством уеб страницата на Сдружение „ Лимфом “, като попълниш този къс формуляр. На посочения от теб адрес ще получиш тампон за взимане на ДНК от джука лигавица, с който можеш самичък да си вземеш проба. Заедно с тампона ще получиш прецизен адрес, на който да изпратиш тестът, както и телефонен номер за следене на включването ти в Регистъра.

Можеш да отидеш и във всяка лаборатория „ Рамус “ в цялата страна, като оттова ще изпратят нужните документи и кръвна проба на екипа в болничното заведение УМБАЛ " Александровска ", София.

Заповядай всеки работен ден от 8:00 до 15:00 часа в Клиниката по клинична имунология с банка за стволови кафези на УМБАЛ " Александровска ", София. Не е належащо авансово записване на час, нито пък да се съблюдава специфичен режим преди пробовземането. Попълва се осведомено единодушие, посредством което потвърждаваш своето предпочитание. Вземат се две епруветки периферна кръв, както при всяко друго общоприетоо проучване.

Защо да вземам участие?
Хиляди пациенти със болести на кръвта и други живото застрашаващи заболявания са подвластни от Регистъра за намирането на подобаващ донор за тяхното изцеление. Дори при указател с хиляди доброволци, постоянно намирането на тъканно съчетаем донор е извънредно мъчно. Ето за какво, в случай че станеш непринуден донор, можеш да спасиш нечий живот.

Рискове за здравето?
Въпреки че никоя здравна процедура не е изцяло безрискова, се вземат всички защитни ограничения, с цел да се подсигурява сигурността и благосъстоянието на донора.

Можеш да провериш и какви условия за здравословното си положение би трябвало да покриваш, с цел да бъдеш донор,.

Има ли възрастови ограничавания за доброволците?

Трябва да бъдеш на възраст сред 18 и 55 година, в положително здравословно положение.

Как да вземам участие?

Натисни зеления бутон " Ще вземам участие " и следвай инструкциите.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР