Всяка година по света се произвеждат тонове пластмаса. Едва половината

...
Всяка година по света се произвеждат тонове пластмаса. Едва половината
Коментари Харесай

Топ 10 на държавите, които изхвърлят най-много пластмаса в океаните

Всяка година по света се създават тонове пластмаса. Едва половината от пластмасовите боклуци се рециклират, изгарят или изхвърлят на сметища. Останала част за жалост се озовава в нашите океани.

Откъде идва цялата тази пластмаса? Кои страни са най-големите замърсители? Представа дава идната инфографика, оповестена във Visual Capitalist, която демонстрира 10-те най-големи замърсители, които изхвърлят пластмасови боклуци в океаните.

 Ocean plastic waste polluting countries

Повечето от пластмасовите боклуци в океана идват от боклука в паркове, плажове. Пластмасовите боклуци попадат в каналите, реките, въобще на всички места, преди да стигнат до океаните.

Голяма част от пластмасата в океаните идва и от идва от развалени риболовни мрежи, които се изхвърлят непосредствено в намерено море.

Страни, допринасящи за казуса с пластмасата в океаните:

Логично е да си помислим, че страните, които създават или употребяват най-вече пластмаса, са тези, които замърсяват най-вече океаните. Но това не е правилно.

Според изследването страните с по-малък географски регион и дълги брегови линии, значителни превалявания и неприятни системи за ръководство на отпадъците са по-склонни да замърсяват и да способстват за пластмасите в морето и океана.

Китай генерира 10 пъти повече пластмасови боклуци от Малайзия да вземем за пример. Въпреки това се счита, че 9% от общите пластмасови боклуци в Малайзия доближават океана, спрямо 0,6% в Китай.

Смята се, че Филипините - архипелаг от над 7000 острова, с брегова линия от 36 289 километра и 4820 реки, способстват за 35% от пластмасата в океана.

Като цяло над 75% от " изтеклата " пластмаса в океана идва от неприятно ръководените боклуци в азиатските страни, в това число Индия, Малайзия, Китай, Индонезия, Мианмар, Виетнам, Бангладеш и Тайланд.

Единствената страна, която не е от Азия и попада в листата с топ 10 замърсители е Бразилия.

Това е и класацията на най-големите страни замърсители с пластмаса в океаните, като тук са посочени какъв брой са годишните им пластмасови боклуци, отиващи в океана в метрични тонове.
1.Филипини 356,371 2.Индия 126,513 3.Малайзия 73,098 4.Китай 70,707 5.Индонезия 56,333 6.Мианмар 40,000 7.Бразилия 37,799 8.Виетнам 28,221 9.Бангладеш 24,640 10.Тайланд 22,806
По-малко - по-малко боклуци

Първият и най-очевиден метод за понижаване на натрупването на пластмаса е намаляването на използването на пластмаса. Втората стъпка е ръководството на генерираните пластмасови боклуци, което е предизвикването.

Много страни с високи приходи генерират огромни количества пластмасови боклуци, само че ги рециклират или изнасят в други страни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР