Всяка година на обекта се намират нови нещаАрхеолози са открили

...
Всяка година на обекта се намират нови нещаАрхеолози са открили
Коментари Харесай

Отново уникални находки в най-старите солници край Провадия

Всяка година на обекта се намират нови неща

Археолози са разкрили откъс от флейта от късния халколит при разкопките през тази година в най-стария солодобивен център в Европа - " Провадия-Солницата " (5500 - 4300 година прочие Хр.). Това заяви ръководителят на проучвателния екип проф. Васил Николов при визитата на министъра на културата Боил Банов на археологическия обект, съобщи Българска телеграфна агенция.

През тази година завършихме реставрацията на втората отбранителна система на обекта, която е строена към 4600 години прочие Хр., описа Николов.

Откритото до момента към този момент е консервирано и реставрирано. Той изясни, че е траяла работата и по първата отбранителна система, която е най-старата - към 4700 години прочие Хр. Заедно с това е проучена и къща, долепена до стената. Там археолозите са разкрили, че стената на постройката е била с рисунки. На място са непокътнати елементи от нея, което е доста забавно, съгласно учения. Причината за това е, че от късния халколит има рисунки по стени, само че откритата в обекта е от междинния халколит.

Третата отбранителна каменна система е необикновено достижение, даже и за военни цели, описа експертът. Тя е издигната по този начин, че достъпът към нея е по радиални структури и сред тях могат да се придвижват двама души. Професорът изясни, че това не разрешава да атакуван проведено, на огромна група, укрепителната стена. От този интервал в Европа няма прилика на този тип укрепително оборудване.

Проф. Николов сподели и част от откритите през тази година находки. Сред тях са костена ръкохватка с медно шило вътре. Находката е датирана от късния халколит. Открити са и детайли, които се считат за съставни елементи на шлем. Сред откритите артефакти са остриета на стрели от кост и копие. Открит е и предмет, наподобяващ бумеранг на външен тип, само че с незнайно предопределение. Намерен е и артефакт, който съгласно някои е харпун, а съгласно други - апарат за плетене на мрежи, описа още професорът.

Министър Банов разяснява, че всяка година се впечатлява при визитата си на обекта, тъй като излизат нови неща. Той добави, че този обект няма аналог в Европа и за него би трябвало да се знае. 

Банов сподели, че средствата за археологически изследвания, консервация и реституция се усилват всяка година. По думите му преди две години те са били един милион лв., а в този момент са 3,5 милиона лв.. Министърът съобщи, че парите ще не престават да се усилват и през идната година, тъй като това е ясна политика на държавното управление - да се влага в културното завещание. Той сподели още, че министерството ще спомага във всички етапи на обекта - разкопки, реституция, консервация и социализация.

Банов добави, че най-хубавото, което прави проф. Николов на този обект, е, че всичко се консервира всяка година. Министерството е отпуснало за обекта през актуалната година 30 000 лв.. Чрез план с община Провадия са получени още 47 000 лв. за консервация и реституция.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР