Всяка година на 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба

...
Всяка година на 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба
Коментари Харесай

Данни на ЕК показват: Мъжете са по-засегнатият пол от рака спрямо жените

Всяка година на 4 февруари означаваме Световния ден за битка с рака под управлението на Съюза за интернационален надзор на рака (UICC). Глобалната цел е да се обърне по-голямо внимание на болестта, да се увеличи информираността и разбирането на хората за рака, по едно и също време с въвеждането на дейни ограничения и действия за неговото попречване, ранно диагностициране и сложно лекуване.

За трета и последна година под мотото на Световния ден за битка с рака е " Премахване на разликите в грижите “. Като мотото на акцията не е просто слоган, а е ангажимент за деяние. Кампанията се концентрира върху въпросите на равнопоставеността в грижите за рака, като сплотява обособените човеци, организациите и държавните управления за справяне с неравенствата, които попречват достъпа до главните услуги и грижи за рака, заради възраст, етническа принадлежност, пол, социално-икономически статус или географско местонахождение. Дори при съществуването на тези услуги, доста хора се сблъскват с бариери и трудности при приемане на съответните грижи, от които се нуждаят.

През 2024 година главната цел е да се ангажират международните водачи и да се изиска от тях да одобряват тактики, ориентирани към унищожаване на неравенствата и разпределение на ресурсите, с цел да се подсигурява, че никой няма да се разболее или почине от предотвратимо и лечимо злокачествено заболяване. Едно от главните събития ще бъде емблематичните забележителности по света да бъдат осветени в цветовете на Световния ден за битка с рака – оранжево и синьо.

Съюзът за интернационален надзор на рака приканва и поддържа всички да изискат от своите държавни управления да се отстранен неравенствата в опазването на здравето, да се улесни достъпа на жителите до своевременни и качествени грижи и услуги и да се понижат разликите в заболеваемостта и смъртността от рак. Всички ще реализираме тази цел единствено в случай че действаме дружно, в този момент.

Според данни на Европейската комисия, оповестени в Европейската осведомителна система за рака (ECIS) новите случаи от рак са нарастнали с 2,3 % спрямо 2020 година и доближат 2,74 млн. през 2022 година Смъртните случаи също са се нараснали с 2,4 % спрямо 2020 година

Анализът на данните е на проф. доктор Здравка Валерианова, дълготраен началник на Националния раков указател - все още началник на отдел " Управление и съгласуваност на стратегии и планове “ в УСБАЛО " Проф. Иван Черноземски “ ЕАД.

Според изчислените данни, оповестени в Европейската осведомителна система за рака (ECIS), за страните членки на Европейски Съюз - 31% от мъжете и 25% от дамите ще бъдат диагностицирани със болестта преди да навършат 75 години, като 14% от мъжете и 9% от дамите ще умират от рак преди тази възраст. Мъжете са по-засегнатият пол от дамите: 53% от новите случаи на рак и 55% от смъртните случаи се срещат при мъже.

Ракът на гърдата е най-често срещаното злокачествено заболяване в Европейски Съюз през 2022 година, с почти 380 000 нови случаи (99% от които са при жените), което съставлява към 14% от всички новодиагностицирани с рак. Следват колоректалният карцином (356 000; 13% от всички нови случаи), ракът на простатата (330 000; 12,1%) и ракът на белия дроб (319 000; 11,6%). Четирите най-често срещани аргументи за гибел от рак в Европейски Съюз са ракът на белия дроб (19,5% от всички смъртни случаи при заболяването), следван от колоректалния карцином (12,3%), рака на гърдата (7,5%) и рака на панкреаса (7,4%).

По-високи са индикаторите на заболеваемостта в страните от Западния и Северния Европейски Съюз (повече от 640 нови случая на 100 000 население), до момента в който по-високите индикатори на смъртността се следят в страните от Източната част на Европейски Съюз (повече от 300 смъртни случаи на 100 000 население). Тези географски разлики се свързват с преобладаването на основни рискови фактори за характерните типове рак; ефикасното осъществяване на националните проекти за надзор на рака; ефикасното използване на стратегии за скрининг при рак на гърдата, маточната шийка и колоректалния карцином; както и вариациите в диагностиката и лекуването сред обособените страни.

Данните от ECIS за България демонстрират, че изчислените нови случаи през 2022 година са 31 485, без да са включени немеланомните карциноми на кожата. От тях 53% са при мъжете и 47% при дамите. Починалите от болестта са 18 623, от които 57% са мъжете (10 659 умряли мъже). Ракът на гърдата е най-често срещаното злокачествено заболяване в страната с 24.3% от новозаболелите дами и най-честата причина за гибел при дамите (1 399

починали; 17.6% от умрелите жени). Колоректалният карцином е вторият по периодичност (2 130 новозаболели; 14,5% от новите случаи при жените) и втората причина за гибел при тях (1 130 починали; 14.2% от умрелите жени). При мъжете най-често се среща ракът на простатата (3 122 нови случаи; 18.6% от новозаболелите мъже), а най-честата причина за гибел е ракът на белия дроб (23,8% от умрелите мъже). На второ място при новозаболелите мъже се подрежда колоректалният карцином (17.6% от новозаболелите мъже), който е и втората причина за гибел при тях (1 629 нови случаи; 15.3% от новозаболелите мъже).

Подробна информация за рака в България е налична на " Раковия профил на България 2023 година “, който е част от Европейския указател за неравенствата при рака и е водеща самодейност на Европейския проект за битка с рака на Европейски Съюз

Този профил разпознава мощните страни, провокациите и характерните области на деяние за предварителна защита и лекуване на болестта в страната. Той дава къс синтез на: националната тежест на болестта рак; рисковите фактори (с акцент върху поведенческите и екологичните рискови фактори); стратегиите за ранно откриване; успеваемостта на грижите (с фокус върху достъпността, качеството, разноските и въздействието на COVID-19 върху грижите за рака).

Ракът продължава да бъде едно от значимите провокации за нашето време и колкото по-бързо се подхващат съответни и целенасочени дейности от страна на политиците, толкоз по-бърз резултат ще има върху обособения човек и пациент. Ракът е заболяване, което се лекува, в случай че е открит на време. Предизвикателство пред здравната система на България е да се вкара популационна и ефикасна скринингова стратегия за рака. По света от дълго време има настоящи такива стратегии за рака на гърдата, на шийката на матката, на простата, на колоректалния карцином. Днес предизвикателство пред Европейски Съюз са идващите трите най-чести аргументи за гибел, а точно – ракът на белия дроб, панкреаса и дебелото черво. Ето за какво, Европейският проект за битка с рака е ориентиран към построяването на всеобхватни онкологични центрове и структури, които да предложат съответни сложни грижи при диагностиката и лекуването на рака посредством двата европейски плана – CraNE-2 и JANE-2.

В резултат на активността и постигнатите резултати, най-голямото профилирано онкологично лечебно заведение у нас - УСБАЛО " Проф. Иван Черноземски “, е номинирано от Министерството на здравеопазването и утвърдено от Европейската комисия за присъединение в EU4Health Programme – 2023-JA-07 като изчерпателен онкологичен

център (Comprehensive Cancer Center) за страната. Като подобен УСБАЛО " Проф. Иван Черноземски “ ще бъде включена в основаването на Европейската мрежа на всеобхватните онкологични инфраструктури/ центрове. Целта на мрежата от всеобхватни онкологични центрове е да се преодолеят неравенствата в грижите за онкологично болните и на тях да се дават едни и същи качествени здравни услуги във всички държави-членки на Европейски Съюз до 2025 година Това е в осъществяване на Плана за битка с рака на Европейска комисия, признат преди 2 години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР