Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без

...
Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без
Коментари Харесай

31 май - Световен ден без тютюнев дим

Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнопушене по самодейност на Световната здравна организация (СЗО).

Денят се организира по целия свят, акцентират се рисковете за здравето, свързани с използването на тютюн и се моли за ефикасна политика, която да понижи равнищата на ползване.

Световната здравна организация празнува Световния ден без тютюн от 1988 година През 2016 година мотото на Световния ден е „ Стандартизираните опаковки – дано бъдем подготвени за тях ”. Изследвания върху здравното влияние на „ елементарните ” или стандартизирани пакети с цигари демонстрират, че те могат да възпрат непушачите от придобиването на навика и могат да понижат броя цигари, които употребяват пушачите.

Тютюнопушенето е един от главните рискови фактори за пораждане на редица обществено значими болести като сърденчосъдовите, онкологичните, белодробните. По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година убива към 6 милиона души. Над 5 милиона от тези жертви са разследване на директната приложимост на цигарени произведения, а останалите - на по този начин нареченото „ пасивно пушене ”. Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите е фактът, че съдържат над 4000 химични субстанции. От тях най-малко 250 са избрани като рискови, а 50 като канцерогенни (причиняващи рак).

Поради тези аргументи Световната здравна организация и Европейската комисия водят политика за ограничение на нездравословния табиет във всички страни. В благозвучие с тези хрумвания през 2012 година България вкара възбрана за тютюнопушене на публични места. СЗО прикани всички страни да обмислят още по-строги ограничения за битка с порока. Те включват ограничение на сцените с тютюнопушене във филмите за подрастващи, въвеждане на антиреклами за нездравословния табиет преди прожектирането им и други

За близо 18% от всички смъртни случаи в България тютюнопушенето е една от главните аргументи, като за Европейския съюз този % е 17%. Това сочат данните от направения от Европейската комисия „ Здравен профил за България “, 2021 година

Разпространението на тютюнопушенето в България измежду възрастните е най-високото в Европейски Съюз, като през 2019 година съвсем всеки трети възрастен (29%) е пушил ежедневно. През 2018 година към 38% от 15-годишните девойки и 26% от момчетата са съобщили, че са пушили през последния месец, което е най-високият % в Европейски Съюз.

В България тази година се навършват 10 години (1 юни 2012 г.) от въведената посредством Закона за здравето (чл. 56 и член 56а) възбрана за тютюнопушене в закрити и някои открити публични места.

По данни на СЗО тютюнът замърсява въздуха, като за производството на една цигара през целия ѝ витален цикъл се отделят 14 g CO2. Производството на тютюн способства за съвсем 84 милиона метрични тона еквивалентни излъчвания на CO2 годишно. Замърсяването на въздуха в страната е 9%, а в Европейски Съюз – 4%, което е една от аргументите за смъртните случаи от болести на кръвоносната система, респираторни болести и някои типове рак.

В цялата страната районните здравни инспекции провеждат разнообразни начинания за разпространение на Световния ден без тютюн. В кабинетите за консултиране и отричане от тютюнопушенето дейните пушачи могат да се възползват от безвъзмездни услуги и съвещания.

Министерството на здравеопазването припомня, че всеки пушач може да се съветва гратис по какъв начин да откаже тютюнопушенето през цялата година. Това може да стане във всеки от 28-те кабинета за консултиранe и отричане от тютюнопушенето в районните здравни инспекции.

Повече информация можете да получите на Националната телефонна линия за отвод от тютюнопушенето – тел. 0700 10 323. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР