Всяка година милиони празнуващи се спускат към една осеяна с

...
Всяка година милиони празнуващи се спускат към една осеяна с
Коментари Харесай

Какво е Октоберфест - и защо всъщност е през септември

Всяка година милиони празнуващи се спускат към една осеяна с палатки поляна в Мюнхен, с цел да отпразнуват дружно любовта на отдавнашни баварски кралски особи на празник, прочут като Октоберфест.

Шегичка. В наши дни, несъмнено, хората се тълпят на Октоберфест в Мюнхен с вярата да изпият литри бира, да се насладят на немските деликатеси като братвурст и великански геврек и да покажат най-хубавите си корсажи (за жените), и най-яките бричове (за мъжете).

Ежегодното събитие, което се организира в Германия, е най-големият фолклорен фестивал в света, а също и най-големият фестивал на бирата, като празнуващите употребяват почти 6 милиона литра бира всяка година.

В шатрите на Октоберфест можете да се налеете с бира до пръсвне, да танцувате на немска национална музика и даже да отидете на карнавални разходки.

Знаете ли обаче, че 16-дневният фестивал обаче в действителност се организира най-вече през септември? Защо е по този начин - и за какво честваме Октоберфест преди всичко?

Ето какво би трябвало да знаете:

Кога е първият Октоберфест?

Първият Октоберфест в действителност се организира през октомври - на 17 октомври 1810 година, в чест на сватбата на баварския престолонаследник Лудвиг и принцеса Тереза ​​от Саксония-Хилдбургхаузен. Легендата споделя, че член на националната армия е блеснал с концепцията за фестивал за елементарните хора, само че през годините редица откриватели хвърлят подозренията си върху тези изказвания.

Това, което знаем е, че по това време Бавария е чисто ново кралство: след години като електорат на Свещената Римска империя, немската страна неотдавна е издигната вследствие на съюза на крал Максимилиан I с Наполеон.

В допълнение към празнуването на брака на сина му, фестивалът, извършен в столицата, е също по този начин опция за поощряване и демонстриране на новооткритото възприятие на национална горделивост.

Първият Октоберфест е бил нещо като седмица на игрите, фокусирани най-много върху конните надбягвания: изключително обичана традиция в Мюнхен тогава. Въпреки че множеството от присъщите на актуалния Октоберфест неща към момента не са били част от събитието (отстъпките за бира стартират през 1815 г.) - той се счита за забележителен триумф. Поляната, на която се организира (и към момента се организира днес), от този момент е наречена " Терезиенвизе " в чест на булката.



Какво се случва с фестивала по-нататък?

Бързо излиза наяве, че баварците желаят още от същото. Но без кралска женитба, която да заплати сметката, някой различен трябвa да поеме планирането на събитието. На идната година се намеси Баварската селскостопанска асоциация - локален състезател във време, в което селското стопанство ръководи Бавария.

В допълнение към надбягванията, те организират пазари за добитък и изложения на наградени животни.

След 1819 година обаче Мюнхен поема ръководството и през десетилетията стартира да се оформя модерният Октоберфест: въртележки, виенски колела и печене на пиле.

Докато формалният Октоберфест към момента се организира на същата поляна в Мюнхен, в този момент има събития в границите на фестивала, които се организират в цялата страна като празник на немското завещание.

А какво да кажем за бирата?

Е, бирата много бързо се трансформира в неотдена част от празненствата. През 1835 година историкът Джефри Гааб написа, че празнуващите са изпили 250 000 литра бира, а през 1895 година пивоварните стартират да строят краткотрайни бирени зали за настаняване на гости.



Защо през септември?

Отговорът е елементарен: времето. Още през 1828 година посетителите на фестивала стартират да се оплакват от октомврийския дъжд в Бавария, написа Моузес Волф в своя указател за Октоберфест „ Запознай се с мен в Мюнхен “. Те упорстват да реалокират празникът да се премсти във време от годината с по-гостоприемен климат - най-вече несполучливо, защото градът не желае да наруши сезона на прибиране на реколтата.

До 1890 година обаче градските управляващи стартират да се преценяват с тези условия, като понякога местят датата - и до 1905 година наподобява, че фестивалът публично е избран за края на септември.

Днес, той съвсем постоянно приключва първата неделя на октомври.

Как се чества Октоберфест в този момент?

През годините Октоберфест е бил отменян единствено 26 пъти, за Наполеоновите войни през 1813 година, поради разнообразни епидемии от холера, поради двете международни войни и неотдавна поради пандемията от Коронавирус.

Днешният Октоберфест наподобява много по-различно от празненствата от началото на 19 век.

От една страна, конните надбягвания към този момент не са част от събитието, с изключение на в юбилейни години в чест на произхода му. Количеството употребявана бира на Октоберфест също е повишено доста дружно с броя на посетителите.

Октоберфест към този момент е световен феномен. Той е посещаван освен от обособени гости от цялостен ​​свят, които пият бира в обичайни немски костюми, само че към този момент и цели общности по света провеждат свои лични празненства на Октоберфест.

Те може и да не помнят баварските кралски особи, които са въодушевили събитието, само че сигурно подвигат по някой и различен бирен тост за тяхно здраве.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР