Всяка година близо 130 000 българи, които заемат публична длъжност,

...
Всяка година близо 130 000 българи, които заемат публична длъжност,
Коментари Харесай

Цацаров: Трябва да решим какво да се декларира

Всяка година близо 130 000 българи, които заемат обществена служба, би трябвало да заявяват своето имущество и ползи. Седмица преди крайния период единствено половината от задължените са подали своите заявления. А след месец ще бъде подготвена и опростената форма за попълване. Според ръководителя на КПКОНПИ Сотир Цацаров са нужни и още промени. Законът изисква всяко лице на обществена служба да подава заявления - при постъпване, годишна и при овакантяване. Те са доста подробни  - разказва се имущественото положение на фамилията, в или без брак, както и на малолетните деца. „ Срокът по закон е 15 май, а 15 юни е срокът по изключение. Затова приканвам всички да побързат с подаването на заявления, тъй като другояче следва тежка процедура за имуществена инспекция на цялото семейство за 10 години обратно ”, разясни Цацаров пред Нова телевизия. Един от задължените да заявяват имуществото си е и Симеон Колев, който с изключение на, че води утринния блок на БГ, радио към този момент е и общински консултант в столицата. Наложило се да отиде до КПКОНПИ за помощ по какъв начин да попълни всички комплицирани графи на декларацията.

По принцип законът за противопоставяне на корупцията изисква да се заявяват имущество, моторни транспортни средства, заеми и банкови влогове на стойност над 10 000 лв.. Също по този начин акции фирмени дялове, даже дарове и образование, и всичко това в годишна декларация. „ Получих усложнение, когато описваш какви заеми имаш и аз не знаех, че би трябвало да опиша кредитна карта с 500 лв. ”, описа Колев. „ Ако е заявил освен това, това не е проблем. Декларира имущество на брачна половинка и малолетните деца. Декларираното в чужбина се ревизира по-трудно ”, разясни Цацаров. Първият закон Петканов регламентираше гражданската конфискация на незаконно имущество само че единствено след влезнала в действие присъда. В идващите два такава присъда не се изискваше. Сега следва ново прекрояване, написа Блиц.

Този закон при всички случаи предстои на ремонт. Разговарял съм и с народни представители от опозицията. Тук не става въпрос да унищожаваме публичността на имуществото, а става дума да решим кое се заявява, на каква стойност, какво се ревизира и по какъв начин да наподобяват тези прословути заявления. Тук няма съпротива и ръководещи. Може би в този момент тематиката с хазарта е настояща, само че по същия метод стои и спортният тотализатор както и лицата, които са упълномощени като възложители на публични поръчки. Може да се мисли и би трябвало да се мисли дали би трябвало да заявяват всички лица, които са изпратени на работа в Европейския съюз ”, сподели Цацаров.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР