Всяка доставка на смъртоносно оръжие от Китай за Русия ще

...
Всяка доставка на смъртоносно оръжие от Китай за Русия ще
Коментари Харесай

НАТО предупреди Китай да не дава смъртоносно оръжие на Русия

Всяка доставка на смъртоносно оръжие от Китай за Русия ще бъде историческа неточност с дълбоки последствия.

Предупреждението насочи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той приказва в края на двудневната среща на министрите на външните работи от страните членки в Брюксел.

Досега обаче пактът няма доказателства за доставки на такова оръжие, посочи Столтенберг в отговор на журналистически въпрос.

Непрекъснатото доближаване сред Москва и Пекин бе измежду основните тематики на срещата.

„ Китай отхвърля да осъди съветската експанзия (срещу Украйна – б.р.). Той повтаря съветската агитация. И крепи стопанската система на Русия. Китай и Русия също по този начин ускоряват взаимната си военна активност в Индо-Тихоокеанския район “, уточни Столтенберг.

НАТО обаче няма да трансформира стратегическата си идея по отношение на Китай. Тя бе допълнена преди срещата в Мадрид през юни 2022 г и в нея бе записано, че Пекин е опасност за сигурността за алианса. Преди това не е имало и дума за тази страна.

И по тази причина е значимо съдружниците от НАТО да бъдат единни в миг, в който тези две страни се опълчват на учредения на правила интернационален ред.

Страните от НАТО насочат обръщение и към Беларус да не се замесва директно в украинския спор, отговори Столтенберг на въпрос. Той напомни, че от нейната територия са или нанесени първите удари по Украйна при започване на съветската експанзия.

„ Виждането на НАТО е, че Украйна ще се причисли към алианса, само че има най-малко две условия - да остане суверенна, демократична и самостоятелна страна и, откакто войната свърши и Украйна надделее, украинските въоръжени сили да имат оперативна съгласуемост със силите на алианса “, добави генералният секретар.

В Брюксел бяха си външните министри от сътрудниците на НАТО от Индо-Тихоокеанския район – Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР