Всяка домакиня знае, че почистването на кухнята е сериозно начинание.

...
Всяка домакиня знае, че почистването на кухнята е сериозно начинание.
Коментари Харесай

Как да почистим кухнята за броени минути?

Всяка стопанка знае, че почистването на кухнята е съществено начинание.

В това отношение съществуват някои универсални рекомендации и препоръки, които са годни както за дървени кухненски мебели (без значение боядисани или не), по този начин и за такива с ламинирано, лакирано или пластмасово покритие.

Най-важното предписание е: безусловно пробвайте почистващия препарат върху някой по-незабележим подробност, преди да започнете огромната борба. Обработете съответния тестов сектор, по-късно го избършете чисто, почакайте да изсъхне и и вижте дали тестваното покритие не е трансформирало цвета си, блясъкът да не е липсващ и т. н.

Мазният налеп по кухненските мебели е противен „ микс “ от прахуляк и изпаренията по време на готвене. Колкото по-стара е по този начин формираната плака, толкоз по-големи старания се желаят за отърване от нея. Затова най-добре е да се прави „ огромно " разчистване на кухнята 1-2 пъти годишно, а нормално „ главно " почистване - на всеки 2 месеца, като употребявате не абразивни (стържещи), а меки средства. Спокойно, такова почистване, естествено, се прави единствено при нужда! Но въпреки всичко не изчаквайте крайната нужда да стане въпиюща; т.е., кухнята ви да замязя на фон вид „ леговището на Дракула “ от някой филм с сходно заглавие...

За разчистване на труднодостъпни, напукани места и фини покрития е подобаваща, колкото и да е необичайно, най-обикновена четка за зъби, топната в почистващия препарат. Тесните пролуки може да изчистите с нож, завит в плат. 

Не включвайте в деяние груби абразиви – възможни са единствено добре познатата сода бикарбонат, към този момент упоменатата четка за зъби или най-обикновена кухненска гъба (откъм по-грубичката й страна). Това важи изключително за дървеното съоръжение, както и за всевъзможни боядисани мебели без защитно покритие. Най-добре е да употребявате нова гъба с чиста грапава страна. Стар, омазнен сюнгер единствено ще зацапа и омаже още повече.

При довеждане докрай на чистенето се предлага да изтъркате кухнята: първо с влажна забрадка от микрофибър, сетне със суха и чиста суха забрадка, желателно също микрофиброва. Особено внимание би трябвало да се обърне на шкафовете над печката.
Какво демонстрират за нас най-честите кухненски произшествия. Често ли се порязвате?
Кухнята е място, което всички свързваме с вкусни ястия, прелестни миризми и магията на готвенето. Често обаче се случва насладата от вре...
Прочети повече
За експресно разчистване и гланциране при по-тежки случаи се употребява кашичка от сода и растително масло – евентуално ще предпочетете слънчогледово олио, кой е вманиачен да си търка кухнята със зехтин „ върджин “? Е, може да има и такива, но тази публикация несъмнено не е за тях – те разполагат с прислужници.

Със сместа от олио и сода се чистят небоядисани дървени повърхности, също и обработени с непрозрачен лак, безир, полиращ препарат, лак, восък, разнообразни импрегниращи препарати; ламинирани кухненски мебели, плотове от дървесни частици и разнородни други материали.

Тази рецепта е прекомерно потребна, в случай че за минимално време и пари желаете да съживите остаряла кухня или обособен плот. Със сместа можете относително елементарно да премахнете компактно залепнали капки лой, петна и плаки. Като „ запечатате “ по този начин порите на дървото, го предпазвате от бъдеща влага и нечистотия, а и придавате на мебелните фасади натурален искра.

Тази старинна домашна рецепта замества сполучливо и актуалните почистващи препарати, и лака за мебели. Само би трябвало да внимавате с боядисани дървени мебели и такива от ярко дърво - растителното масло може да остави по тях лек жълтеникав нюанс.

Важно е почистването с маслено-содова примес да се прави постоянно - най-малко на 2 месеца, тъй като маслото има свойството да се оксидира (окислява) и защитните му свойства изчезват, може и да промени цвета си.
Можем ли да почистим кухнята, без да използваме химикали?
Няма нищо по-възнаграждаващо от това да влезете в чиста кухня в края на дълъг ден. И въпреки всичко, коства ли си чистата къща високата цена н...
Прочети повече
Как се прави сместа?

1. Смесете лъжица и половина сода за самун с 1 лъжица растително масло (разбира се, можете да смесите и по-големи количества, естествено, само че все в съответствие 1.5:1).

2. Полученият микс се разтърква върху нечистите повърхности; обърнете особено внимание на шкафовете към печката. Содата леко ще се сипе и рони, а маслото ще попие и изиграе ролята на лак. Пред очите ви дървото ще стане по-чисто и ярко.

3. Изтрийте обработената зона с навлажнена мека и чиста забрадка.

4. Забършете, също с влажна забрадка, останалата покъщнина от прахуляк и лека нечистотия. При нужда, разтвор от сода и масло е подобаващ за разчистване на цялата кухня.

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР