ВСС с втора серия дебати за съдбата на обвинител №

...
ВСС с втора серия дебати за съдбата на обвинител №
Коментари Харесай

Гешев се разшета, политици пищят

Висш съдебен съвет с втора серия диспути за ориста на обвинител № 1
Докато Висш съдебен съвет спори процедурно за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев, държавното обвиняване се разшета. Поиска имунитета на Бойко Борисов и два пъти го привика на разпит. Задейства " Барселонагейт " и привика даже Валентин Златев и Ивайла Бакалова. Затегна примката към Иван Портких за Дупката и Панаира, а Иван Гешев разгласи в " Туитър ", че стартира интервенция " Чисти ръце ". В Народното събрание се приказва, че идната седмица щрака клопката за Кирил Петков и Асен Василев.

На този декор две претенции за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев ще преглежда на 8 юни Висшият правосъден съвет (ВСС), стана ясно след пленума на 1 юни. Гешев отсъстваше от срещата, само че това не попречи на сътрудниците му в Съвета да дебатират ориста му по първото искане, което и провокира бурята в правосъдната система, развихрила се през май.
-->
Процедурата по премахване на основния прокурор продължи със съвещанието на пленума на Висш съдебен съвет, макар опита на Иван Гешев да я приключи или най-малко да я отсрочи. Кадровиците обаче не гласоподаваха уволнението, защото първо би трябвало да прегледат доказателствата на основния прокурор, както и настояванията му за събирането на спомагателни доказателства. Освен това той и адвокатката му не участваха на съвещанието.

Главна роля в четвъртък имаше служебният правосъден министър Крум Зарков, който хем наблюдаваше дебатите със удовлетворение, хем се похвали, че още в понеделник ще насрочи съвещание на пленума на Висш съдебен съвет, с цел да се взема решение допустимостта на второто искане за предварителното преустановяване на мандата на Иван Гешев. Така, сподели Зарков, идващия четвъртък е допустимо Висш съдебен съвет да сплоти двете оферти за преустановяване на мандата на Гешев.

В продължение на часове на 1 юни правосъдните кадровици дебатираха по тематиката за основния прокурор, само че единствено с цел да позволен доказателствени претенции от вносителите на предлагането и от самия Иван Гешев. Преди това те отхвърлиха настояването на Иван Гешев за отсрочване на разискването на първото искане за отстраняването му. 

Става дума за настояването за интервенция на основния прокурор в следствието, обвързвано с гърмежа до автомобила му на 1 май. След дълъг спор бяха позволени чувания на заместника на Иван Гешев - Борислав Сарафов (който твърди, че Гешев се е намесвал в разследването), заместника на Сарафов в Националната следствена работа Ясен Тодоров (за който се твърди, че е завел по инструкции на основния прокурор израелския експерт), следователите, които са работили на място, прокурорите, които водят следствието, и самия израелски специалист.

В дълго 17 страници мнение до Висш съдебен съвет Гешев оспори и второто предложение за предварително преустановяване на мандата му. То бе подписано от четирима членове на колегията - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов и е с претекст, че дейностите на основния прокурор накърняват престижа на правосъдната власт - поради метода, по който Гешев скъса оставката си и употребява израза " политически отпадък ".

Гешев намира предлагането за неприемливо, защото било направено от орган с изминал мандат. Той напомня и, че е сезирал Конституционния съд с искане за пояснение за текст от главния закон по този мотив. В мнението си основният прокурор декларира също, че са налице доказателства, че Йордан Стоев и Георги Кузманов са подписали настояването под напън от трети лица. Гешев упорства за отказ и на четиримата, искащи му оставката, по време на разискванията.

Главният прокурор показва също, че използваният от него израз " политически отпадък " е " събирателно съществително, без каквато и да е конкретика ". Изразът е с нереално значение и по никакъв метод не е ориентиран към съответни лица, ангажирани с политическа активност, отбелязва Гешев. Той ползва и настояването до Конституционен съд, както и редица медийни изявления по тематиката. Съдебният съвет отхвърли единомислещо настояването за прекъсването на процедурата.

На съвещанието стана известно, че са постъпили доказателства както от шестимата вносители, по този начин и от Гешев. По този мотив Даниела Марчева сподели, че може да бъдат коментирани доказателствата, събрани по случая с желаната оставка. Вероника Имова съобщи, че би трябвало да се даде опция на всички страни да изразят мнения по случая. Тя прикани да бъде спазена Конституцията, която дава право на всеки да провежда отбраната си. Става дума за тежко санкционно произвеждане, уточни Цветинка Пашкунова. Според нея въпреки всичко може да бъдат прегледани доказателствата, събрани по проблема.

Това, което към момента следва да научим, е за по кое време ще бъде планувано самото разискване всъщност за отстраняването на Иван Гешев, защото се оказа, че последваща седмица той още веднъж е в отпуск, т.е. това няма да се случи до 8 юни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР